2014-09-13
难得有一日可以早放,约左个fd黎西环想揾下野食啦。行行下见到呢间铺好有怀旧气息,无论墙 枱定系椅都系有8 90年代果时嘅感觉。入到去坐低,即使我地得两个人,都好似好耐冇食野咁叫左好多。首先叫左碗碗仔翅,一黎到就睇到佢用嘅碗系上一辈好兴嘅鸡公碗。呢碗只系十几蚊嘅翅可以咁大碗真系好难揾。味道就唔算好出色,都叫做正正常常咁啦!之后再黎一碟斋肠,我个人就唔太钟意甜酱麻酱,但系净用豉油都好好味,肠粉好滑。咖哩三宝,佢d咖哩系好茶记feel嘅咖哩,港式咖哩。鱼蛋唔算好弹牙,不过过得去啦。食得鱼蛋冇理由唔食埋烧卖加嘛,我地叫左个xo酱烧卖。佢d烧卖全部都炸过嘅,好脆,加埋xo酱几好食。我地见冇主食就叫左个沙爹猪颈肉捞公仔面,捞起身都ok嘅,但略嫌普通,可能下次试下鸡 猪会好d。最尾我地叫左个猪扒包,佢嘅猪扒包好好食,岩岩焗起个包好脆,块芝士系冻住咁放上去,黎到嘅时候都仲未溶,可以系食嘅时候等佢溶,块猪扒够味岩岩煎嘅。呢样野好值得推介。到最尾我地两个要抱住个胃咁走,但系其实佢价钱唔算太贵。系好满足嘅,忙完一轮之后有得咁开心咁尽情食野系好难得架,下次一定要再去食多次。
入到去坐低,即使我地得两个人,都好似好耐冇食野咁叫左好多。 首先叫左碗碗仔翅,一黎到就睇到佢用嘅碗系上一辈好兴嘅鸡公碗。呢碗只系十几蚊嘅翅可以咁大碗真系好难揾。味道就唔算好出色,都叫做正正常常咁啦! 之后再黎一碟斋肠,我个人就唔太钟意甜酱麻酱,但系净用豉油都好好味,肠粉好滑。 咖哩三宝,佢d咖哩系好茶记feel嘅咖哩,港式咖哩。鱼蛋唔算好弹牙,不过过得去啦。 食得鱼蛋冇理由唔食埋烧卖加嘛,我地叫左个xo酱烧卖。佢d烧卖全部都炸过嘅,好脆,加埋xo酱几好食。 我地见冇主食就叫左个沙爹猪颈肉捞公仔面,捞起身都ok嘅,但略嫌普通,可能下次试下鸡 猪会好d。 最尾我地叫左个猪扒包,佢嘅猪扒包好好食,岩岩焗起个包好脆,块芝士系冻住咁放上去,黎到嘅时候都仲未溶,可以系食嘅时候等佢溶,块猪扒够味岩岩煎嘅。呢样野好值得推介。
到最尾我地两个要抱住个胃咁走,但系其实佢价钱唔算太贵。
题外话/补充资料:
我地仲叫左一碟饭同野饮,真系好饱但好味嘅 :)