2022-09-28
趁住放假,好努力咁去食😂家人一知道我放假,就不停有想去嘅餐厅😂今次黎到太平馆餐厅。如果想订位,就要中午12点前,中午12点后一律 walk in,下午茶就晏昼2:45开始。我哋book咗11:50😌我哋叫咗3份午餐一齐 share 食,全部午餐都有餐包、汤或沙律,同一杯餐饮。葡汁焗四蔬饭 ($74)蔬菜全部大大件,唔会好碎。饭系另上,唔会同葡汁放埋一齐焗。砵酒焗牛脷饭 ($88)一黎到就闻到好香,而且每件牛脷都大片,份量铺满饭面🍚唯一就系饭系铺底,所以个汁浸到个饭有啲湿,汁捞饭嘅感觉。太平馆瑞士汁干炒牛河 ($92)系餐厅出名嘅食物之一,难得黎到,一定要叫。见到个卖相时,个瑞士汁好似浆糊咁铺系面,未食嘅时候,以为打芡重手咗。但当捞埋嘅时候,就啱啱好👍🏻味道偏甜,落单嘅时候,职员已经介绍过。总括来说,所有食物都好浓味,连餐汤都好咸。梳乎厘似乎都系必试,但实在太饱🤦🏻♀️餐饮我哋叫咗咖啡,系即磨咖啡,好香浓,饮完有阵淡淡嘅回甘,唔会酸❤️食到一半嘅时候,听到隔离枱叫『岑味牛脷』。家人见我一脸疑惑,就解释俾我知背后嘅故事😂餐厅系一间好有历史嘅餐厅,有好多老顾客黎食饭,12点后有一、两张空枱,但
家人一知道我放假,就不停有想去嘅餐厅😂
今次黎到太平馆餐厅。
我哋book咗11:50😌
葡汁焗四蔬饭 ($74)
蔬菜全部大大件,唔会好碎。
饭系另上,唔会同葡汁放埋一齐焗。
砵酒焗牛脷饭 ($88)
一黎到就闻到好香,而且每件牛脷都大片,份量铺满饭面🍚
唯一就系饭系铺底,所以个汁浸到个饭有啲湿,汁捞饭嘅感觉。
太平馆瑞士汁干炒牛河 ($92)
系餐厅出名嘅食物之一,难得黎到,一定要叫。
味道偏甜,落单嘅时候,职员已经介绍过。
餐厅系一间好有历史嘅餐厅,有好多老顾客黎食饭,12点后有一、两张空枱,但有客人想walk in,职员就话无位🤔,应该系留枱俾老顾客吧。
餐厅同某啲老店一样,职员讲嘢比较大声,有时会觉得粗声粗气,但我相信哩个都系老店嘅文化。如果大家有机会,可以黎试下,感受一下餐厅嘅风味。