2020-07-20
\ \ ⚠️注意个人卫生,带好D个口罩啊😷\\ 怀旧 . 港式经典 【必试樽仔奶茶+西多士❗️】\呢间茶餐厅老店bookmark咗好耐,上次食完oldish念住喺附近心思思想试埋,点知佢收5点食唔到🤣。今次终于食到😎,过咗午市时段冇咩人😛。·两个人order咗3样野食+2支必饮嘅樽仔奶茶🥤。店员好贴心,留意到朋友未到,其中一支自动帮我奶茶后上💕,态度超nice☺️☺️,快手快脚,order咗冇耐就嚟齐野👍🏻👍🏻。·西多士 $27推荐指数:★ ★ ★ ★ ★当日坐得好近厨房,闻到超香❗️ 同平时喺其他茶档食嘅好唔同,佢哋嘅西多唔系用油炸架,系用蛋🥚煎,喺煎嘅时候加咗只蛋上面,冇咁油腻之余仲超香蛋味,再配上毫不吝啬嘅牛油同炼奶,多士外脆内软,绝对值得一试👍🏻👍🏻🌟,我会为咗佢再特登出去encore一次😎。·蛋牛包 $18推荐指数:★ ★ ★ ★ ☆热狗包系有烘热过,金黄香脆,夹住牛肉葱花炒蛋,蛋同牛肉滑嫩,加埋葱落去炒超香几惹味,调味到位,味道唔会好咸而且唔太油腻。·餐蛋面 $29推荐指数:★ ★ ★ ☆ ☆港式情怀点可以冇餐蛋面😌,同平时食开茶餐厅嘅分别唔大,个汤底几有味,面质偏淋。·樽仔奶茶🥤
\ ⚠️注意个人卫生,带好D个口罩啊😷
\
餐蛋面 $29
推荐指数:★ ★ ★ ☆ ☆
樽仔奶茶🥤 $17
推荐指数:★ ★ ★ ★ ☆
樽仔奶茶系五、六十年代嘅怀旧产物,将冲调好嘅奶茶装落樽仔到再放入雪柜保存,而唔需要落到冰块,茶味唔会被冰冲淡,可以keep住浓郁嘅冻奶茶🆒。瑞记嘅樽仔奶茶坚持用明火煲水,水滚茶靓,做到茶底醇厚,质感细滑,非常香口。
📍 瑞记咖啡 (上环)
上环皇后大道中345号上环市政大厦2楼熟食中心17号舖
🚇上环港铁站A2出口,步行约8-10分钟🚶🏻♀️