2023-09-24 234 浏览
佐敦八文楼一向以隐世美食闻名,而呢间餐厅正好坐落喺呢个繁华地段,位置方便至极。距离高铁西九龙站同埋屯马线柯士甸站,只需要步行5分钟就到。【西关老祖】系2023年米芝莲推介嘅餐厅,以广州西关嘅怀旧美食为主打。唯一需要留意嘅系,呢间餐厅只提供外卖自取,冇设堂食服务。佢地嘅招牌菜之一,就系西关濑粉。话说濑粉嘅来源同做法,可以追溯到好旧嘅历史。而【西关老祖】嘅濑粉做法系非常正宗!汤底系无添加味精嘅,十分清澈,令人回味无穷。配料方面,份量十足,令人满足感十足。个人而言,我比较喜欢汤底加埋米糊,汤底能够浆住濑粉更有风味。炸糭外皮炸至松脆,内里却保持著软糯嘅口感。馅料使用咗黑毛猪,带出猪肉嘅香气,令整个炸糭更加美味。加埋绿豆溶,恰到好处地中和咗油腻感,令味道更加平衡,好有小时回乡吃的味道。XO酱炒肠粉店家系你面前即叫即炒,香气扑鼻,但因为路途遥远,返到屋企嘅时候,香气已经减半。所以建议大家尽快食用,以充分享受到最佳状态。值得一提嘅系,【西关老祖】嘅点餐系统全面电脑化,客人可以喺点餐机度落单同埋付款,非常方便快捷。唯有对于年长嘅人士可能有啲困难,因为冇习惯使用电子设备。最后佢地嘅外卖包装真系相当细心。

佢地嘅招牌菜之一,就系西关濑粉。

炸糭

XO酱炒肠粉

最后佢地嘅外卖包装真系相当细心。佢哋知道我路程遥远,所以特意加多个袋子,确保食物可以安全送到。
2023-09-21
外卖自取