2008-10-10 46 浏览
以前工作地点附近就系呢间出晒名食怀旧菜嘅酒家,今日终于可以亲身嚟试一吓!八点几,好容易就有位,部长都好殷勤招待,不想等得太久先有得食,我哋即刻坐低就叫咗: 鸭掌包:以为一定要叫四只,但系阿部长话其实都可以叫两只嘅,为咗可以食多啲嘢,我哋梗系叫两只啦!鹅肠包住鸭掌、叉烧同鸡膶,原本以为会好硬,但竟然有惊喜!鹅肠有啲脆,鸭掌系硬身少少都还可以接受,最好系啲叉烧,软而多肉汁,衬埋鸡膶绵绵嘅口感,好正! 富贵龙凤球:真系好富贵,成百蚊,入面系虾仲有鸡膶,有层炸粉包住先炸,外面铺满沙律酱,上面仲有啲芝麻。不过我哋觉得层炸粉怪怪咁,有啲似咸水角层皮,接受唔到! 百花酿蟹钳:都算大只,系我哋食过嘅炸蟹钳中入面最多蟹肉嘅一间,(当然除咗旺角凤城)肉有啲散,但系味道就真系好有虾蟹味嘞! 八宝鸭:要咗半只,其实两个人真系食唔晒,但系都想叫,因为想试!八宝鸭系最后先上嘅,卖相好靓,扒开只鸭,入而有好多料,有莲子、蛋黄、薏米、仲有啲唔知系乜,但系就好好味,啲汁亦够浓味,鸭肉入口即化! 汽水2罐哗!好饱!最后只八宝鸭都系食唔晒打包番屋企宵夜再战!

汽水2罐

哗!好饱!最后只八宝鸭都系食唔晒打包番屋企宵夜再战!

鸭掌包
富贵龙凤球
百花酿蟹钳
八宝鸭
$220 (其他)
鸭掌包
百花酿蟹钳
八宝鸭
  • 鸭掌包,百花酿蟹钳,八宝鸭