2022-08-28
今日肥妹仔去完太和探亲戚,之后同肥妈去咗呢一间叫面谱车仔面度食午餐!入到去人流都好多,等咗一阵先入到去。一入到去肥妹仔就俾佢嘅装修吸引咗!佢嘅地板系一啲好怀旧冰室嘅地砖仔,然后墙上边有一个好吸睛嘅以前大笪地灯棚嘅图案,有feel!!肥妹仔就叫咗嗲牛柏叶,猪红,炸鱼皮,紫菜,溏心蛋,面底就转左赞歧乌冬,清汤汤底。咖喱牛柏叶煮得好软熟,咖哩味浓。猪红肥妈试咗一旧,佢都觉得系一啲好爽口嘅猪红,一啲都唔!炸鱼皮炸到非常香脆,唔错!肥妈就叫咗米线底嘅车仔面,拣咗清纯萝卜妹,多汁多水冬菇,陈皮鱼蛋,鱼片头,麻甩辣鱿鱼!肥妈食完嘅comment都系觉得佢嘅配料真系做得唔错,冬菇好新鲜,萝卜好清甜,一啲渣都冇!鱿鱼爽口得来亦都好入味,陈皮鱼蛋系肥妈至爱,鱼片头好爽口。另外肥妹仔仲叫咗炸鱼肉云吞同埋甜酸斋做小食,云吞好特别,外皮炸到脆卜卜,鱼肉烟烟韧韧,好好食,肥妹仔好钟意。由于天气实在太热嘅关系,肥妹仔同肥妈嗌咗一杯冻奶茶少甜。简简单单食车仔面做午餐其实都好满足!