2019-05-27
再去中环银杏馆,上次食花馔之后,对哩间分店印象都唔错,早排见到佢地facebook宣传新出左个怀旧砵仔饭,今日lunch决定过嚟试下新野~!入到去见到墙上贴左新猪肉嘅海报,成日都听到哩个名,原来系d素食野,喜欢试新野ge我表示都想揾日食下!但今日就试左砵仔饭先啦!佢一共有四款~XO酱牛肝菌虾干银鱼干($118)、鲍鱼冬菇腩肉($108)、腊味($108)同家乡咸鸡($98)!跟饭仲有个素汤同前菜~几番挣扎之后,拣左家乡咸鸡砵仔饭~今日ge素汤系老黄瓜祛湿汤!好甜~估唔到素汤都可以咁够味!入面仲有大大旧老黄瓜,就知佢几咁足料!侍应话佢地d汤系每日自家煲~够哂火候!本人表示好想要多盅!咸鸡饭一上枱就心心眼~因为俾左靓脾位!啖啖肉!侧边仲搭左两条菜心~菜心唔知系咪有机~但食落都好爽脆同清甜~不得不说~简单两气菜都可以令主菜加分!咸鸡亦腌得十分入味,鸡肉食落够嫩滑,个种咸味又唔系盐焗鸡个种,可能系婆婆乡下秘方,哈哈!不过真心欣赏佢地保持到水准,上次花馔个道桂花鸡又系好嫩滑!睇嚟鸡系佢地ge招牌菜~当然不可不提佢个怀旧元素~酱油!佢有三款拣-古洞酱油、猪油豉油同麻辣豉油,我就一于拣最怀旧feel
当然不可不提佢个怀旧元素~酱油!佢有三款拣-古洞酱油、猪油豉油同麻辣豉油,我就一于拣最怀旧feel ge猪油豉油!成日听到话猪油捞饭,我谂感觉应该差唔多?一野倒落碗捞埋饭一齐食,真系有阵猪油香,个豉油味系咸中带甜,提提叫咸鸡饭ge朋友~最好先夹走d鸡先好捞,唔系一阵咸上咸,破坏左个味道!
仲有个前菜-酸菜~真系不得不提!侍应话系自家腌制~佢味道带辣,听讲系捞左豆办酱,系一个好开胃ge前菜!!真心赞!
怀旧可能系一种情怀,但哩道就将怀旧呈现起大家面前,我唔够讲佢地系最正宗,但可以讲佢地系有heart,无论系本身社企ge宗旨,抑或系对料理ge用心~