2024-03-07 1436 浏览
想锯扒除咗去西餐厅,又点少得富有怀旧特色嘅中式扒房呢😋今次就去咗都有返咁上下历史嘅「金凤大餐厅」太子总店👫🏻本身都预计要等一阵位,未行到去餐厅离远已经见到好多人系门口🫣最后等咗10 几张枱终于到我哋啦,真系好期待🤩入到去餐厅面积都唔大,枱同枱嘅空间都几逼,同埋如果你两个人去,通常都要搭枱,不过我吃的是情怀所以冇咩所谓😚牛油餐包 叫完嘢食嘅瞬间,职员就放咗2 个餐包俾我哋,超快手💨仲要系最传统个只餐包🥹❤️个包暖暖地,好松软,完全冇花巧嘢,但我就系要呢啲!😤搽完啲牛油秒速咁溶哂,好满足,我就咁食都可以食哂成个😝餐汤(罗宋汤、忌廉汤)上完餐包嘅下一秒就上埋碗汤😂我哋叫咗红汤❤️同白汤🤍各一碗,罗宋汤有少少辣味,仲有满满嘅生菜同胡萝白,好足料😋忌廉汤个质感就偏稀,但味道都系好creamy,点埋餐包一齐食仲正👍🏻牛柳餐 $140全晚最期待嘅画面就系职员系块铁板热辣辣,烧到㷫烚烚嘅时候倒啲汁落去,「炸」~~💥一声真系好治瘉🫣☺️佢一份有3 块牛柳,每块都系厚切,肉质好淋,黑椒汁辣辣地好香口,超夹,个人就觉得叫5 成熟啱啱好,因为食到最尾块铁板都会㷫热块牛扒🤓每份扒餐都配以薯菜,对于钟意食淋身薯条嘅我嚟

牛柳餐

牛柳餐 $140
全晚最期待嘅画面就系职员系块铁板热辣辣,烧到㷫烚烚嘅时候倒啲汁落去,「炸」~~💥一声真系好治瘉🫣☺️佢一份有3 块牛柳,每块都系厚切,肉质好淋,黑椒汁辣辣地好香口,超夹,个人就觉得叫5 成熟啱啱好,因为食到最尾块铁板都会㷫热块牛扒🤓每份扒餐都配以薯菜,对于钟意食淋身薯条嘅我嚟讲真系好满意,薯条索哂黑椒汁,好惹味😋翠肉瓜都好淋,绝对系性价比极高嘅一set🤩
贵族牛扒 (加蒜茸)

贵族牛扒  $220 + $2(加蒜茸)
另一块就叫咗个贵啲嘅贵族牛扒,佢就一块过,而且都系超级厚身,不过可能佢太厚身,所以即使叫咗5 成熟,佢入面都仲系好生,我地要每块切开用块铁板烧返熟啲先食🤣🤣可能我唔识嘢,我觉得呢块嘅肉质同牛柳差不多,都系好淋👍🏻今次试咗大家都推介嘅「多蒜茸」🧄配埋个蒜蓉汁,蒜蓉嘅份量果然冇令我失望,每一块牛扒点汁再加啲蒜蓉一齐食,每一啖都好满足😋
总括而言,嚟食中式扒房啲牛味都会俾啲浓味嘅汁遮盖咗,所以我个人觉得叫价钱低啲嘅套餐都可以(因为我觉得牛柳同贵族牛扒食落味道都差不多🤣)同埋如果唔介意口臭🤭一定要加蒜蓉,系重口味之选🥰大家想食嘅建议早啲去,如果晏咗就要等一阵啦🫣
2024-02-25
牛柳餐
贵族牛扒 (加蒜茸)