2023-01-12
香港永年车仔面茶冰厅 📍沙田沙田正街18号新城市广场L1楼113号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━真系好耐好耐冇食过港式铁板 一见到铁板就念返起细细个𠮶阵 呢度嘅装修都几怀旧 会有种回到过去嘅感觉🤣我同屋企人嗌咗慢煮铁板2人套餐 $438+10% 包咗两款沙律/餐汤 + 2款主菜 + 2款小食 + 2杯嘢饮分量大到三个人都够食🙊━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 牛油果薯仔虾沙律 (沙律)▶︎ 用杯装嘅沙律 入面有生菜 牛油果 薯蓉 面头仲有三只熟虾同千岛酱🤩▶︎ 食落系清爽嘅 而每个element都各司其职 口感丰富好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 酥皮周打蚬肉鱼汤 加酥皮+$15 (餐汤)▶︎ 餐汤入面有蚬肉 薯粒 烟肉等 都几足料 表面有一层酥皮 焗到金黄涨起😲▶︎ 蚬汤嘅忌廉味几重 饮落有颗粒感 加埋酥皮 就系怀念中嘅味道!好味指数:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍷 红酒绘和牛面颊肉 +$40 (全熟 配永年招牌辣椒汁) ▶︎ 一大块和牛面颊 配有少量杂菜
📍沙田沙田正街18号新城市广场L1楼113号舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥗 牛油果薯仔虾沙律 (沙律)
牛油果薯仔虾沙律
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🫕 酥皮周打蚬肉鱼汤 加酥皮+$15 (餐汤)
好味指数:●●●◐◯
酥皮周打蚬肉鱼汤
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍷 红酒绘和牛面颊肉 +$40 (全熟 配永年招牌辣椒汁)
▶︎ 一大块和牛面颊 配有少量杂菜 洋葱 番茄 粟米 蘑菇 西蓝花 我就拣咗永年招牌辣椒汁
▶︎ 牛面颊系低温慢煮嘅 质感有啲似超级超级软淋嘅牛腩 不过比起牛腩佢冇咁肥腻 而且仲会有好多胶质 个人好钟意✨
▶︎ 同埋辣椒汁同牛面颊神奇地好夹🙌🏻 少少辣味又冇盖过牛本身嘅牛味
红酒绘和牛面颊肉
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 美国安格斯封门柳 (7成熟 配黑椒汁)
▶︎ 两块封门柳 同样配有洋葱 番茄 粟米 蘑菇 西蓝花 呢个叫咗黑椒汁
▶︎ 封门柳肉质较紧实有嚼口 不过七分熟仍然嫩 而且冇肥膏位 食落唔会好漏
▶︎ 黑椒汁唔会过咸 而且分量都足够👌🏻
美国安格斯封门柳
🥘 韭菜猪红 (另加小食) +$16
▶︎ 16蚊一大碗猪红都几抵 入面仲配有韭菜
▶︎ 猪红嫩滑且入味 叫咗小辣觉得辣度不高
好味指数:●●●●◯
韭菜猪红
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥪 怀旧虾多士 (小食)
▶︎ 虾多士一份四件 配上沙律酱
▶︎ 多士口感超级酥脆 配上弹牙虾滑 正常水准🙌🏻
▶︎ 平时会觉得沙律酱漏 但系虾多士点完沙律酱之后反而冇咁漏🤣
好味指数:●●●◯◯
怀旧虾多士
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍨 黑芝麻西多士伴云呢拿雪糕 (小食)
▶︎ 西多士热辣辣 两片面包中有黑芝麻馅 上面有云呢拿雪糕
▶︎ 冰火两重天口感做得好好 西多士唔会太油腻 而且几松软 口感唔错
▶︎ 好钟意入面嘅黑芝麻馅🤤 系浓郁嘅黑芝麻味甚至仲有少少黑芝麻𠮶种苦香 同云呢拿雪糕好夹👍🏻
黑芝麻西多士伴云呢拿雪糕
🧋 红豆冰 +$9
▶︎ 加9蚊转咗呢杯好大杯嘅红豆冰 系肉眼可见地红豆分量好足😎
▶︎ 奶嘅部分有少少炼奶味 唔会过甜 整体都不错
▶︎ 红豆系既有沙又有颗粒 用匙勺食好有满足感🫶🏻
好味指数:●●●●◯
🍵 抹茶红豆冰+$9
▶︎ 同样加9蚊 个人更加推荐抹茶红豆冰 抹茶味几浓 又可以中和红豆嘅甜 真系唔错🙌🏻
抹茶红豆冰
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 1月中 (晚餐)
快乐指数😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑