2019-10-19
东涌商场扩建 进驻了不少新餐厅 罗麦记又开分店了 门口嘅装修已经充满香港老情怀 用上香港六七十年代做主题餐厅装修颜色缤纷 让人有种好愉快嘅感觉 餐厅职员非常有礼 非常殷勤 细心聆听落单 再覆述一次 值得表扬餐厅主打美食:虾多士,砖头焗猪扒饭,红豆冰粒粒奶茶……好多都系怀旧嘅香港传统特色美食 而且价钱唔贵 分量又多虾多士$55面包外皮脆口 中间松软 炸得一啲都唔油腻 上面嘅虾胶好弹牙 又有鲜味 配合旁边嘅沙律酱 酸酸味味好开胃罗麦鸡翼$56酱汁是灵魂 豉油味唔会过咸 上面嘅辣油好香 辣劲十足 鸡翼肉质嫩滑 依然非常juicy蒽油捞丁鸡扒$55一大堆嘅葱油 充满姜葱香味 伴著爽口弹牙嘅公仔面 是一种怀旧食法 鸡扒成块面咁大 鸡皮炸到脆卜卜 分量又够多 好抵食猪扒焗饭$83猪扒已经切到一块一块 方便又易吃 大概有六至七块 好足料 是炒饭底 米饭粒粒分明 软硬度适中 酱汁够多 非常好吃黑牛粒粒奶茶$38朱古力雪糕加可乐 雪糕球够冰冻 唔系就用就用𠮶一种 充满港式味道的饮品红豆冰粒粒奶茶$38香港特色饮品奶茶 加入创新元素 粒粒红豆冰 红豆又大又绵 配合又香又滑嘅奶茶 简直冇得顶今日所食嘅嘢 全
虾多士$55
罗麦鸡翼$56
蒽油捞丁鸡扒$55
猪扒焗饭$83
黑牛粒粒奶茶$38
红豆冰粒粒奶茶$38
今日所食嘅嘢 全部都好好味 卖相亦都做得非常精致 虽然价钱平民 但系质素绝不平民 是一个开餐的好地点
两个人食咗咁多嘢 埋单价300蚊都唔使 仲要饱到上心口 抵食