2020-01-13
难得朋友放假由美国返黎香港,于是约左系佢屋企附近食个lunch短聚下每次佢返黎香港都会话想食点心,今次都唔例外就拣左佢楼下个间誉满点心啦我地总共叫左六款点心 : 【鲜虾肠】果然系原只鲜虾肠~真系大大粒虾仁系入面,之前试过系其他地方食系会将只虾仁再片开一半...呢度一条肠粉有两只虾仁~算系豪爽大方啦肠粉唔会蒸到烂哂,滑漏得黎仲带少少口感,同埋唔会过厚,又几好㖞【咸水角】即叫即炸既咸水鱼,外皮好脆,内馅好有五香味,正!【虾饺】皮薄馅靓就系形容呢只虾饺啦~入面有好饱满既虾肉馅,超爽口!【潮州粉果】只只都包到劲肥~啲馅塞到涨哂,都算抵食啦【上汤鲜竹卷】每次见到呢道点心都一定会叫!因为依家其实好少酒楼有鲜竹卷食~每条馅料都非常丰富,同我细个果时同阿爷去街坊酒楼食既好相似!【姜葱蒸牛柏叶】呢道点心同鲜竹卷一样都系买少见少。佢既份量唔细,姜葱味浓,牛柏叶好爽口唔会太难咬开,依家谂起都想食!
每次佢返黎香港都会话想食点心,今次都唔例外
就拣左佢楼下个间誉满点心啦 我地总共叫左六款点心 : 【鲜虾肠】果然系原只鲜虾肠~真系大大粒虾仁系入面,之前试过系其他地方食系会将只虾仁再片开一半...呢度一条肠粉有两只虾仁~算系豪爽大方啦
【咸水角】即叫即炸既咸水鱼,外皮好脆,内馅好有五香味,正!
【潮州粉果】只只都包到劲肥~啲馅塞到涨哂,都算抵食啦