2022-03-24 747 浏览
今日天气转凉,心思思想食蒸饭,之后就揸车岀去荃新天地饮茶🫖《翠园》。下午二点左右拿飞,已经好多人排队等位,大约10分钟就入得去,环境舒服,枱与枱之间距离唔会好近。我今日叫左个孖宝(凤爪排骨饭+潮州蒸粉果)❤️凤爪排骨蒸饭真系好好食,饭粒粒分明,软硬适中,软绵绵的,水同饭比例控制得刚刚好👍,排骨好滑又淋,唔会好韧,老人家无牙都食到,凤爪都好岀色,蒸凤爪肉质软腍香口,排骨同凤爪肉汁渗入啲饭到,真系好好食😋⋯⋯天气甘冻,个人食完暖笠笠!🥰💛怀旧鹌鹑烧卖,呢个怀旧点心唔系度度有得食,见到有即刻落单。呢个点心工序非常多,亦好考师傅手艺。馅料有鸡肉,猪肉,虾同冬菇,非常丰富,一咬落去,食到鹌鹑蛋, 之后就系鸡猪馅料,最后底部有一只虾,层层递进,口感非常丰富。最后仲食到冬菇清香。💚潮州粉果,个皮好好食,唔会痴牙,馅料主要系沙葛多,我就一般般!😎柚皮牛柏叶,老公有赞冇弹,爽滑又淋,柚皮吸饱了汤汁,香甜美味。我冇食,自己唔食牛😛😇猪脚姜,猪脚唔够淋,姜好老,有渣,不过个姜醋汁好好饮,唔会乸喉,好香醇👍

我今日叫左个孖宝(凤爪排骨饭+潮州蒸粉果)

凤爪排骨饭
鹌鹑蛋烧卖