2018-12-03
金记冰室系香港都算系几出名的茶餐厅,系香港我谂大大话话都应该有10几间分店,分店咁多自然唔会点担心佢GE味道。今次同同事去开太古见客,系康怡又刚好见到金记,一于黎个快餐啦!呢间分店以依然以为怀旧风做主题,但怀旧得黎,装修都几干净整齐,而桌椅唔会排得密密麻麻,都几宽敞,环境都比一般茶记好,仲有取票机,以防太多人时混乱。 我地6点45去食饭,7点几之后超多人等位,我地真系好好彩。同同事两个人叫左甜酸菠萝生炒骨($70)、杂菌扒时蔬($68)、蕃茄牛脷焗饭($60)同埋黑松露炒滑蛋($70)。甜酸菠萝生炒骨,好味, 好怕排骨系超多肥肉而一D肉都无,呢度GE排骨系啖啖肉,炸粉唔会太多,酸甜度刚好,唔会偏甜又或者太酸,咬落口仲脆脆地,配上青红椒同洋葱去炒,刚好中和肉GE浓腻感。杂菌扒时蔬,时下都市人多肉少菜真系好唔健康,所以见到有菜都特登叫黎食,希望可以平衡下。呢道菜用左白菜、冬菇、鸡脾菇、秀珍菇、红萝卜等去炒,味道刚好,够哂健康。蕃茄牛脷焗饭,超多GE芝士铺系面,再加止蕃茄酱,牛脷厚切,店家绝对唔孤寒,牛脷牛味浓,肉质弹牙,够Juicy,炒饭底,食落去更加香口,开胃!黑松露虾球炒滑蛋,慢火煮G
黑松露虾球炒滑蛋,慢火煮GE半熟炒蛋,店家好体贴咁挑走哂D虾肠先去炒,大大只GE虾仁,加左少少盐同黑松露埋吊味,最后再系面加多一大匙黑松露!加左黑松露,成道菜个档次即刻高左一层,而且更加色、香、味俱全,绝对值得一试!
提外话: 见到近离枱食左个铁板烧(杂扒)份量超级多,大大份,味道香喷喷,侍应拎过都忍唔住,吸引住左,下次一定要食。