2024-03-25
海外朋友嚟香港玩🤩,当然要带佢食吓啲怀旧港式茶餐厅的风味,但又唔可以太污糟🤤,所以我哋就选择去沙田度食。 (5⭐️最高)纽西兰肉眼扒(5⭐️)今次选了五成熟的肉眼扒, 因为煎之前做得够松软,所以入口即溶😍。 当中加入洋葱,吸收了肉嘅精华,所以特别好食。而且意粉嘅份量都好足料🩷。 酥皮周打蚬肉鱼汤(4.5⭐️)酥皮够松脆,而且个蚬肉汤够入味当中亦都包及薯仔粒同埋cream,饮落有咬口及滑😚男神粗面(清汤)(5⭐️)当中有豆卜、牛肚、猪肠😋,牛丸、牛腩、萝卜及时菜。 我比较喜爱当中的牛丸及牛腩。牛丸爽口弹牙一啲都唔韧牛腩非常之入味。大大碗👍🏻,男士一定喜爱🤩。 永年大碗面(蕃茄汤)(5⭐️)材料包猪肠、鱼蛋、萝卜、猪红、猪皮、鸡翼、鸡翼尖、鱿鱼🦑、红肠及时菜。 十款菜,真系可以满足晒一次过嘅愿望,而且亦都唔需要谂🙂↔️,自己有啲乜嘢想食😆。 小食-煎酿三宝街头小食一定要食呢款啦~有苦瓜、辣椒🌶️、豆卜。 我比较喜欢佢嘅苦瓜,因为有少少咸的鱼肉配上甘甘甜甜的苦瓜,特别好味😎。奶茶🧋:甘香可口红豆抹茶:香滑可口,红豆🫘煮得够腍
纽西兰肉眼扒(5⭐️)
酥皮周打蚬肉鱼汤(4.5⭐️)
男神粗面(清汤)(5⭐️)
永年大碗面(蕃茄汤)(5⭐️)
小食-煎酿三宝
奶茶🧋:甘香可口
红豆抹茶:香滑可口,红豆🫘煮得够腍