2017-11-22
鹿角巷在台湾并没有很大的名气,来到香港大家都蜂拥而至,几乎每天经过都是长长的人龙。八月底到现在还是那么有名气。自从有这家店后,我才发现原来香港很多人在平日中午时间都是很闲的,排几十分钟都愿意。香港用的料是和台湾有些许不一样。在窗外看进去,鲜奶用明治,看著店员一瓶一瓶不停倒,很快就用完几瓶,果然真材实料。他家的料不会用超过三小时,咁嘅名气,估计唔需要三小时都用完很多料了。佢地提醒客人要排喺马路边嘅红线外,都见到啲人好有跌序咁排,系间唔中有一两个人系要扮晒睇唔到告示,打尖。不过见店员都会问下人有冇排队。最近换了新杯,佢地话容量不变,问店员睇一睇佢地之前旧杯,好好人咁比我睇&影相。对比两个杯嘅容量,确实又好似差唔多。新杯肥矮咗,都几特别。睇一睇台湾嘅menu,发现佢地Top 5有一杯饮品叫「恋上海柠威」,问香港嘅店员,佢很细心地介绍说是酸酸甜甜的,里面有珍珠、特制的奶和青柠等,觉得奇奇怪怪的,又好像很开胃,于是就试一下。台湾的Top 5果然是非同凡响,这个味道我完全没有在其他饮料店喝过,好特别,酸酸嘅系青柠,加上特制软绵软绵嘅奶,两者竟然配搭到!上面系碎冰,配上QQ珍珠,整杯饮料唔错,唔似普
台湾的Top 5果然是非同凡响,这个味道我完全没有在其他饮料店喝过,好特别,酸酸嘅系青柠,加上特制软绵软绵嘅奶,两者竟然配搭到!上面系碎冰,配上QQ珍珠,整杯饮料唔错,唔似普通台式饮品。
一直都知道佢地嘅奶茶&鹿丸系列唔错,估唔到鹿角巷连特调都调得咁好。
下次再试下佢地其他奇怪嘅饮品,应该有不一样的惊喜。