2019-10-07
夜晚嚟到呢间新开张嘅台湾菜,有户外座位,唔少人埋汪星人嚟因为我同朋友都有啲热,所以拣咗室内位店员俾咗个qr code落单,用电话落单可以望住幅图拣好方便,过咗冇耐啲嘢食就好快上首先上嘅系手工鲁肉时菜,呢度嘅鲁肉好靓,每条都会见到层次分明,有食紧五花腩嘅感觉菜心细条但嫩口,同鲁肉嘅汁都几夹人气芝麻鸡翼真系多人嗌,隔离台都咁啱叫咗炸鸡翼连鸡尖好焦脆,个皮好好食,一咬开入面啲汁流哂出嚟,雪白嘅鸡肉令人流哂口水三星葱饼旁边配有油醋,烤得好香,表皮金黄葱味唔算浓,因为手抓饼入面葱粒比较碎,认真食先食得出饼嘅质地好烟韧,用力拉就见到一层层值得highlight嘅系配搭嘅油醋汁,本身觉得煎炸嘢好油腻,但佢个醋正好有中和嘅感觉,可以解腻,令个饼加分主食:香酥排骨鲁肉饭好大份好吸引,酥脆嘅排骨用木板上,已经切块,配千岛酱排骨好靓,厚肉粉薄,咬落外层会有粒粒脆卜卜嘅口感,入面肉质幼嫩卤肉饭好juicy ,汁嘅份量啱啱好唔会over咗,啲肉半肥瘦好靓,仲有半块腌萝卜,十分推介前菜有腌小黄瓜,云耳,枝豆,细细碟,酸味味,好开胃最后甜品叫咗芋圆仙草豆花,好丰富嘅配料,满满嘅一碗,香港嘅价钱,台湾嘅份量最底嘅白色
因为我同朋友都有啲热,所以拣咗室内位
菜心细条但嫩口,同鲁肉嘅汁都几夹
人气芝麻鸡翼真系多人嗌,隔离台都咁啱叫咗
三星葱饼旁边配有油醋,烤得好香,表皮金黄
葱味唔算浓,因为手抓饼入面葱粒比较碎,认真食先食得出
饼嘅质地好烟韧,用力拉就见到一层层
前菜有腌小黄瓜,云耳,枝豆,细细碟,酸味味,好开胃
最底嘅白色豆花加上黑色仙草(台式饮品舖个种),上面有红豆,三色粉圆(芋圆,地瓜圆,紫薯圆),面头仲有士多啤梨,好colorful好靓
成间舖头设计几有特色又几靓,个筷子筒仲有个心型嘅图案,加上舖头个名,真系好有恋爱感觉
好适合情侣嚟食饭,食完顺便去海旁散步添