2022-11-08
喺沙田学完车,打算同朋友喺区内顺手食埋饭先走,所以就去到石门呢边试下开咗两个月嘅呢间杰志Bistro。中午个set menu有好多唔同选择,可以拣跟唔跟沙律呀、汤咁样。我就咁要咗个茴香汤、石班柳、同杯饮品加甜品。个汤同想像中唔同,个口感唔会好稀,但系饮落系会好舒服。个茴香味几出,但系唔会好攻,个味道好啱我个喜好。个石斑柳焗得嚟个口感仲系好嫩,不过我自己平时食开好重口味,就会觉得相比冇想像中咁咸。个蒜蓉牛油汁牛油味好出,加少少盐同条鱼一齐食就会啱啱好。今日个甜品我拣咗cheesecake。饮品方面我本来想就咁要杯可乐,但系个经理同我讲话因为餐厅行健康路线,所以冇卖汽水。佢推介咗杯Espresso Tonic俾我(因为我口痕想要杯有气嘅嘢),咖啡味同tonic water个味加埋一齐会饮到少少tonic嘅苦味,但系又好平衡,冇话边只味抢咗第二只咁,系会帮到个人calm down。个餐厅环境系好舒服,同埋本身楼底高,会觉得好休闲。不过下次可能要再留多少少肚先食,佢哋个沙律同埋main course份量都好足,如果可以细份少少就会好D。听讲呢排系试业中,个menu会个个星期换,可能下星期又去多
听讲呢排系试业中,个menu会个个星期换,可能下星期又去多次睇下有咩新菜式可以试下先。