2023-12-05
今次湾仔扫街之旅,一共去左四间历史面包店,而呢间ABC饼店系价钱最高、面包饼类选择最少、亦系最早无哂货嘅饼店。星期六下午12点半嚟到,我想试嘅蜂蜜卷蛋、威化橙饼都无哂,职员表示咖啡卷蛋1点出炉、栗子卷蛋当日售罄😂。我唔能空手而回,所以最终买左两件卷蛋。由于实在太饱,所以买完隔左一个钟先食。绿茶红豆卷蛋$14打开果阵已经闻到绿茶香,入口茶味几浓,红豆硬身,溶溶地Cream几滑,虽然唔太甜,不过唔中意食Cream嘅我觉得太多、太油腻。紫心蕃薯卷蛋$16估唔到中间紫薯仍然呈冰嘅状态😯紫薯分量算多,而且有紫薯味又唔会过甜,而且紫薯嘅Cream唔多,所以食落无绿茶咁油腻。饼店嘅合桃酥同样出名,特别在可以加热水整成合桃糊,不过由于价钱偏贵,自己又唔好合桃酥/糊,所以无试过,有兴趣嘅朋友可以买嚟试下。
由于实在太饱,所以买完隔左一个钟先食。
绿茶红豆卷蛋$14
紫心蕃薯卷蛋$16