2023-01-17
<Messina> 📍中环Landmark旧时Butter cake shop嘅位置变左做Messina,食意式雪糕(Gelato)。Pop-up store 有供应香港限定味道 — 蛋挞、港式奶茶、香港西多士🧈。新屎坑嘅我问职员试食以上两款香港限定味道 🤭 但系最后一个都无要 🤣🤣🤣🤣🤣 (佢应该憎死我)搞搞震,有帮衬。最后叫左三个Scoops,承惠$95 。我最后都系拣啲大路味 — 开心果、咖啡、柠檬🍋(Sorbet)。先讲左啲试食嘅味道,再讲自选杯装嘅大路野。蛋挞 — 💯蛋挞味,无挞Q!蛋味浓,加埋Gelato棉密嘅口感,似系未放入焗炉嘅蛋浆 🤣 应该放番入焗炉就可以做返蛋挞啦。香港西多士 — 感觉食紧西多士上面个炼奶同牛油,几特别!花生酱味道都几突出,不过有啲腻,我就唔会想成杯雪糕都系西多士味,同埋楼下茶记连餐茶$40有找 😝 所以最后都系冇拣。开心果 — 采用意大利布龙泰原产西西里开心果,平心而论我会觉得Venchi比较岩我口味。呢个雪糕嘅果仁味偏重,而开心嘅甜味就未够突出。(小深奥 🤓 明就明,唔明就算)咖啡 — 采用真正的意式特浓咖啡炮制,Esspress
先讲左啲试食嘅味道,再讲自选杯装嘅大路野。
咖啡 — 采用真正的意式特浓咖啡炮制,Esspresso嘅苦涩味同Gelato基本嘅忌廉同奶,再加埋佢棉密嘅口感,感觉几和谐!最重要佢唔会过甜 😎👍🏼(推介!如果钟意饮咖啡嘅可一试)
柠檬 — (还原现场妈妈大叫)👵🏻「哗!呢个酸到盲都开眼👁!」以上真实食评由妈妈提供。我觉得几Refreshing,建议楼上返工嘅会计师、律师做到瞌眼瞓,可以落楼下整返杯。柠檬Sorbet食落Gel状,唔似雪葩嘅沙冰口感 🤔
结语:小贵,试过一次就OK,未必会翻兜。