2022-09-03 52 浏览
太子出名嘅饺子店其实都有唔少,甜记饺子店呢个名我就真系比较少听。直到今日去太子花墟买植物,咁啱撞到我个朋友,咁啱佢又未食午饭😂作为太子地胆咗佢,同我讲话世界好大,唔系剩系得美X饺子店,仲有呢一间。去到门口嘅时候,门口嘅装修一系走一系简约设计,安藤忠雄嘅水泥墙,间条木嘅玻璃趟门,你唔讲我仲以为系日本餐厅。入座嘅时候大概系下午1:30左右呢啲时间,所以高峰期已过,等待时间亦都唔算太耐。餐牌饺子嘅选择比传统饺子多,除咗最大路嘅白菜猪肉/韭菜猪肉/西洋菜猪肉之外,佢仲有京葱羊肉水饺,菜心猪肉,粟米芝士鸡肉等等。作为大乡里嘅我,我就order左白菜猪肉同埋西洋菜猪肉双拼汤饺,我朋友就order左京葱羊肉煎饺配台湾面。大家都系选用蕃茄薯仔汤。(1) 汤饺- 首先要讲嘅就系蕃茄薯仔汤真系好出色😍😍冇谂过同饺子配但系可以咁夹.- 饺子嘅馅料不过不失,味道比较淡,证明佢哋啲饺子系冇落味精嘅,配埋饺子醋食都唔错㗎.(2) 煎饺汤面- 台湾面做得非常出色,口感烟韧,配蕃茄薯仔汤,真系好似去咗台湾咁😀- 京葱羊肉煎饺,呢个饺子真系超越我想像,食得出佢哋嘅羊肉系有用孜然粉调味,喺香港都算系比较少见.希望下次有机

(1) 汤饺

(2) 煎饺汤面

希望下次有机会再帮衬过,试吓其他唔同味道嘅饺子😎
汤搞
煎饺配台湾面