2018-01-27 7040 浏览
老豆系潮州人,自细就有接触开d潮汕卤味,有言潮汕卤味味甲天下,而生记系我系香港食到最贴近我系以前系乡下食到既口味。生记卤味近地铁西营盘A1出口,有时收工后都特登搭车去买份外卖再返沙田晚餐加𩠌,可想而知我对佢系几咁执著。透过橱窗见到入面摆住既潮汕卤味就觉得好肚饿。好味既野自然多人支持,店内贴满左报章报导,甚至见到前两任特首曾荫权同梁振英都帮衬过。卤水鹅系呢度招牌,味道浓郁得黎唔会咸,一d都唔油腻,鹅肉本身鲜味都冇被遮掩到,经过十几个钟头卤制都好,鹅肉依然有嚼劲。卤猪手加卤水蛋———卤水蛋好掂,经过卤制后鸡蛋索尽卤水汁既味道,食起黎好香甜,咸淡适口,嚼之有劲,一d蛋腥味都冇。猪手好Q弹,一咬落去就feel到丰富既胶原蛋白质,猪皮韧而不硬而肉唔会鞋,连d骨头都有味道。猪头肉盖饭,猪头肉本身会有种异味,但系生记处理完冇晒d异味和肉腥味,香浓味美,肥肉酥烂不腻。而饭系长身米,好干身粒粒分明,系我中意既口感。鹅肝大肠双拼饭,鹅肝齿颊留香,超级粉嫩;卤水猪大肠冇肥膏,卤水味入晒去,冇臭猪味,越嚼越香,配埋咸酸菜好开胃惹味。整体而言,生记真系食潮汕卤味既首选,黎亲都一定要排队。店唔起眼但名气大。外卖一

透过橱窗见到入面摆住既潮汕卤味就觉得好肚饿。

整体而言,生记真系食潮汕卤味既首选,黎亲都一定要排队。店唔起眼但名气大。外卖一份卤味,带返屋企配啤酒,简直就系一种享受。
2018-01-17
  • 卤水鹅