2010-02-06 330 浏览
新三兴呢间老店,但我和少奶在近几才开始光顾。除了有时会在午市食炒粉面,我地都会黎食早餐。不过这里的即食面通常会煮得太淋,所以唔系我地杯茶。平时在这里吃早餐最爱肠粉,尤其系猪膶肠和虾肠,连热饮都系$16。虾肠有时系预先造好的,粉皮会较硬,虾也相信是雪藏货,但够大只而且好爽口。猪膶肠就必定系即拉的,所以要等耐d,但上枱时热辣辣,猪膶也很爽口,刚刚熟,不会生也不会太老。讲真,响我地心目中,呢度d肠粉好食过好多酒楼。呢度仲有个奇景,有时晚市时段,有人会食食下碟头饭,突然庆起就叫多碟肠粉食下。不过,早市和晚市的肠粉可能由不同人拉制,水准也有一点分别。早市由粥的阿姐负责,水准较佳,而且售完即止,有时晏左去就无得食。晚市则由厨房负责,有时粉皮的厚薄和软硬较飘忽。但整体而言,还是不错的。呢度老店d伙计都系中年以上,但好有人情味,不时同客人打牙骹。有次有位小朋友要饮冻朱古力,餐牌上无,伙计叔叔就话不如饮冻华田啦,见小朋友有点犹豫,伙计就话冻华田系冻朱古力既阿哥黎架,咁就搅掂左啦,我同少奶地坐响隔离笑曝咀除左食物,我地就系钟意呢份人情味。

除左食物,我地就系钟意呢份人情味。
虾肠,虾够爽
猪膶肠的猪膶刚好熟
$16 (早餐)
虾肠,虾够爽
猪膶肠的猪膶刚好熟