2013-07-01
闻说洲际的自助餐做得好出色,今日终于有机会见识一下~!!由于同朋友夹唔到晚餐日子,所以先试佢的午巿~唔知系咪期望过高,结果觉得名过于实餐厅位置虽然话喺海边,可惜并唔系所有座位都可以望到海境,明白既,始终要做生意,放多张枱,做多枱客好过啦~今日天气好好~可惜都感受唔到~枱同枱之间的位置摆得真系有少少迫, 隔离客人讲乜野,我地都听得到~由于系午巿关系,所以冇生蚝供应,开饭之前每人会有一杯开胃果汁, 朋友点左西柚,我点左红莓…我地以为系新鲜乍~点知原来系’冲水’沙律菜款唔少~而且相当新鲜,唔会睇上去已经淋晒~沙律酱汁选择都好多~意式法式都有~!冷盘系列:冻蟹,冻虾,菲翠螺:我的心爱~!够多够大只又够味~唔会食左都唔觉知左咩!!尤其系冻虾~只只都好爽脆好新鲜好正~!!日式系列:刺身,寿司款式唔算多,但仍有好多人喺到排队~可能真系冇得拣LA..三文鱼,八瓜鱼,立鱼,吞那鱼刺身 -一般,感觉唔会太闪亮,比一般放题仲要一般~始终只系陪衬~冇头甜虾 细只得可怜,要5,6只一齐食先有快感!刺身同甜虾都会配给制,要COUNTER负责人分配,每人每次限取少量…! 拎左一转就冇拎了~失望印度系列:
闻说洲际的自助餐做得好出色,今日终于有机会见识一下~!!
由于同朋友夹唔到晚餐日子,所以先试佢的午巿~
唔知系咪期望过高,结果觉得名过于实
餐厅位置虽然话喺海边,可惜并唔系所有座位都可以望到海境,
由于系午巿关系,所以冇生蚝供应,
开饭之前每人会有一杯开胃果汁, 朋友点左西柚,我点左红莓…
我地以为系新鲜乍~点知原来系’冲水’
冷盘系列:
日式系列:
印度系列: 咖哩D咖哩味唔太重~啖啖的,唔够印度又唔系日式又唔似星马风味~只可以话失左手~
薄饼够脆,用黎配咖哩应该好好味~!巴东馅饼,食落唔错,好有肉味,
西欧系列 : 咸酸菜做得好正宗,好够淋,德国肠款式唔够多~只得两三款,西冷牛肉感觉一般,仲有D烧蔬菜…但唔会觉得好有特色~
甜品算系最精彩部份,我觉得好睇唔好食,大部份都得个甜字,本人最欣赏可以讲系特浓朱古力饼饼,佢甜得黎系可以食得出唔同质感既朱古力~!正~其次系柠檬幕丝饼,佢种又香又可酸中带甜的味道,令人回味~其他款式试唔到都唔会系种损失~
我记得仲有强国系列, 有虾饺等点心.仲有叉烧同豉油鸡,由于我想像唔到佢地可以有几特别,所以冇作出尝试了~只系朋友好识左个灌汤饺,上汤系好一般的上汤~饺子系普通猪肉饺子,食唔出特色~!
统括黎讲…可能系我之前听得太多~谂得太好~所以期望高左,但我觉得以呢个价钱食呢个品质既自助餐,有好多地方出品会比佢好~!!又或者晚市可能真系好好多~!
题外话/补充资料:
食品虽然唔系想像中好,但服务质素真系好到唔话得~记得其中一个服务员知道我地庆祝生日,仲主动黎帮我地拍照,对我地一枱特别细心招呼!!