2019-04-24 2075 浏览
是日Friends gathering, 朋友就带咗我嚟中环食厨师发办。中环站D2出囗行大约五分钟就到店舖,都算几易揾。一入到去,店舖环境都好宽敞,坐得几舒适。仲有开房式厨房,食饭之余仲有视觉享受,仲可以同厨师倾吓计,听佢地介绍吓每味𩠌菜,大家可有啲互动,倍感亲切。MenuStarter松叶蟹配木鱼汤啫哩汤啫哩唔会太咸,夹住蟹肉一齐食特别清甜。Starter 2鹌鹑蛋酿海胆>萤光鱿鱼>甜番薯>鱼肝配酸汁厨师推荐我地依上顺序食,咁淡至浓食就唔会抢味。海胆味十分浓烈,又唔会腥,平时唔食海胆嘅朋友都可以试试;鱿鱼就偏腥,但芥辣汁就盖返;甜番薯十分甘甜;鱼肝我就第一次食,唔会腥,软绵绵咁口感几特别。北海度小贝柱清汤平政,拖罗,石立鱼生厨师介绍话啲鱼系由九洲新鲜到港,拖罗入口即溶,平政鱼鲜甜。食嘅时候尽量唔好点太多豉油,食返原味。天妇罗餐厅提供海藻盐,咖哩盐,柠檬汁,调味萝卜蓉俾食客调味。虾:皮薄,要趁热食;炸虾头配咖哩盐,十分脆口沙咀鱼:鱼肉嫩滑,外脆内软北海渡半熟带子+三文鱼子:完全系perfect match; 夹埋一齐食份外鲜甜,冷鱼子+热带子,口感丰富金鲷鱼:配

Menu
1953 浏览

Starter
松叶蟹配木鱼汤啫哩

汤啫哩唔会太咸,夹住蟹肉一齐食特别清甜。

Starter 2

鹌鹑蛋酿海胆>萤光鱿鱼>甜番薯>鱼肝配酸汁

厨师推荐我地依上顺序食,咁淡至浓食就唔会抢味。

北海度小贝柱清汤

平政,拖罗,石立鱼生

天妇罗

餐厅提供海藻盐,咖哩盐,柠檬汁,调味萝卜蓉俾食客调味。

虾:皮薄,要趁热食;炸虾头配咖哩盐,十分脆口

沙咀鱼:鱼肉嫩滑,外脆内软

金鲷鱼:配上浓味虾汤,只浸住鱼肉,不浸鱼鳞,保留爽脆口感。

Hot-dish

子持鱿鱼:厨师介绍话鱿鱼最近三四星期当造(带卵时期),再用自身鱿鱼汁煮成,鲜味十足。

熊本牛 (2018得奖和牛)

薄 - 牛肩

厚 - 西冷

配搭少许海盐,肉味香浓,有咬劲,加上少许油脂味,口感丰富。

北海道拉面+九州石斑

配上自家制纯鸡汤,比较清淡,拉面和鱼肉都十分弹牙。

Dessert
鹿儿岛 安纳芋

厨师事前将芋头生炸一小时,食前先点日本白兰地,再点砂糖,可连皮食。芋头糖度十分高,甜到有啲似蜜糖,微焦嘅皮亦有焦糖味道。

水玄饼 - 冲绳黑糖,内有樱花

最后就系日本经常见到嘅和菓子。水玄饼内有樱花,美感十足。沾上黄豆粉和黑糖浆补充甜味,甜而不腻。
2019-03-25