2010-06-13
睇左楼上两位朋友o既意见后,我都想分享我o既冻蟹经验比大家。我都系一个都几钟意食冻蟹O既人,系朋友介绍之下,旧年过节果阵系新光潮州菜馆买左只潮州冻蟹返屋企过节做食送,只蟹两斤左右大约1300-1400蚊左右,7个大人再加1个细路食都几够下。印象中新光O既冻蟹味道虽然比较浓,但系肉质仍然可以带出蟹O既鲜甜味道,唔会话比上汤O既味道覆盖哂,而且肉O既口感都算爽口唔会话梅梅地。果餐我地对只蟹都几满意下,不过可能味道真系见人见智,爸爸觉得只蟹味道浓左D同埋”鲜”㖞 (可能佢年纪大中意食D味道淡D o既野)。潮州冻蟹o既卖点系肥美鲜甜,可能有朋友会觉得味道会重d,所以朋友仔不妨可以试下上海醉蟹,上海醉蟹因为有酒o既味道,食起黎比较香,而且我仲觉得味道冇潮州冻蟹咁浓!我o既经验唔系为左要否认楼上两位对新光o既意见,因为我相信人有失手o既时候,而餐厅都系由人经营o既,不过价钱方面,本人觉得算系合理,以前同朋友倾开无聊野,得知其实冻蟹来货价要成300-400蚊一斤架,真系唔讲都唔知咁贵,出面食野,灯油火蜡+人工+店租+利润,往往卖o既价钱会系成本o既两倍甚至系三倍架。所以我有时都会自己系屋企整冻蟹架2
我o既经验唔系为左要否认楼上两位对新光o既意见,因为我相信人有失手o既时候,而餐厅都系由人经营o既,不过价钱方面,本人觉得算系合理,以前同朋友倾开无聊野,得知其实冻蟹来货价要成300-400蚊一斤架,真系唔讲都唔知咁贵,出面食野,灯油火蜡+人工+店租+利润,往往卖o既价钱会系成本o既两倍甚至系三倍架。所以我有时都会自己系屋企整冻蟹架200蚊一只细细地同老公食,不过味道冇保证哈哈!!
新光对我黎讲系一间好食o既餐厅,相信有人会觉得新光比较贵,但系我觉得系新光可以贵有贵食(e.g 冻蟹咁),平有平食 (e.g. 糖醋面),而且佢地d菜色系落足料,所以都觉得值得食架。Anyway,呢个端午节都谂过再去新光买冻蟹外卖做食送,因为已经比屋企提左两次啦,又要出血 最后预祝大家端午节快乐及食得开心啦!