2019-04-02
同朋友食完饭佢话我哋去「上堂」洛!! 抛低书包几廿年嘅我静咗一阵.....上堂?! 朋友:系呀…「尝糖」..跟我行啦!跟随友人步伐来到「尝糖」急唔住模仿个tone ,朋友..你边度乡下㗎!!离开大商场,过条马路一条直路嚟到屋苑范围, 地点都几幽静,呢间尝糖门口却很热闹,系友人呢种地胆通先识入屋苑揾食!等一阵就有位,餐牌都几功课簿款,甜品都有啲特别花款,啲名又几得意。暖身法宝,热辣辣用盖子盖著上枱,等一阵先食得,等嘅过程劲心急!! 牛乳味香重,口感细滑。糖不甩,面层洒著的花生糖好香、花生唔un牙(老人老重点),整颗质地Q软,属我喜欢类型。酒糟丸子,对于这个我是不偏好,朋友嚷著要我试,出奇比餐馆的好食,淡淡的酒香,没有我心中存在的「臭」,甜度恰到好处。丸子还是推荐的Q软质地,还有汤丸。在这里看到职员和客人的关系很好,街坊的食店总有一份人情味!!
朋友:系呀…「尝糖」..跟我行啦!
跟随友人步伐来到「尝糖」
急唔住模仿个tone ,朋友..你边度乡下㗎!!
等一阵就有位,餐牌都几功课簿款,
甜品都有啲特别花款,啲名又几得意。