2019-08-13
因为工作关系,返到石硖尾 - 我成长的地区,工作到7点左右就行落去深水埗搭地铁回家。行到地铁站口见有D肚饿,见到坤记系隔离,咪谂住买件由细个就开始钟意食嘅白糖糕医医肚,再返屋企食饭。原来一件白糖糕要$9,都颇贵吓,但自己钟意食,人哋又系几十年老舖就算啦。件白糖糕细细件、的的骰骰,不太甜但带轻微酸味,心谂其他人整就带酸啫,以前食坤记嘅都唔觉㗎,唔同退步咗,成$9件𠮶噃...仲有件白糖糕食落质感不太夹偏糊口,一定无下次。到夜晚12点几时,个肚开始紧,顶住顶住咁,突然想呕就呕咗三、四次,将晚餐食嘅呕哂出嚟,之后断断续续地呕,总共呕了三十几四十次,另外屙咗五次水...中间时候问过了医生朋友,佢都话唯有呕清、屙清D菌,佢都唔建议食止屙、止呕药...去到2点半先停止,成个人散晒无哂力...重点系,我一日三餐都系同屋企人食,佢哋无事,只系我比佢哋食多咗件白糖糕就出事,呢个过程好痛苦,永世难忘。我唔多写食评,因为我觉得有麝自然香,但我唔希望其他人有我同样嘅经历。