2017-05-06
好朋友住湾仔多年,每次喺铜锣湾睇完戏,佢都会带我地捐窿捐 la 揾好嘢食,今次就系鹅颈桥附近内街外面冇乜特别,一踏进店内,感觉装修好有特色,同埋老板可能系三国演义嘅粉丝用*爵*来饮茶我都系第一次。坐低先叫啲小食凉菜,蒜泥白玉 $88 。menu 里面有招牌菜推介,名字十分漂亮,叫做金缕玉衣 呢!系我见过最靓嘅摆盆,青瓜跟白肉切成长条片状,食嘅时候再夹一些蒜泥,开胃又美味跟住就系成班crazy 辣妺子嘅时间,第一味就系霸王项羽,霸王炒辣子鸡 $188。睇见啲辣椒已经吞口水鸡件走过油,入口表面脆口带点香辣。瓦口天荡 乃是招牌口水鸡,$198/半只 都不是便宜。而质素真系高,麻而不辣,咁先至真真正正食到鸡肉嘅鲜味味蕾比辣味完全征服了,越嚟越辣,真系要叫杯饮品来中和下啲辣味。荔枝甘露 $48,清甜又够 fresh好戏在后头,水煮篇里面的麻辣水煮滑牛肉 $168, 是我当晚的最爱,见到呢个水煮法即刻谂起四川,坚正牛肉大块又嫩滑,好味之余不在话下,就连配菜嘅青瓜、薯粉、竹笋都好味到 wow 一声真系吸收晒整个麻辣汁嘅精华。最后的四川担担面 $38,面条够晒弹牙,汤底好惹味。估唔到食川菜都有甜品㖞!
睇见啲辣椒已经吞口水鸡件走过油,入口表面脆口带点香辣。
最后的四川担担面 $38,面条够晒弹牙,汤底好惹味。
估唔到食川菜都有甜品㖞!热腾腾的擂沙汤圆 ,入口软绵绵
坐得咁舒服食风味川菜,每人都唔使$300,坚抵