2019-10-02
第一次写食评, 平时好食唔好食我都冇所谓, 但系我想讲呢间嘢有我一样好钟意食嘅嘢, "越式蕃茄蟹膏汤米线"起九龙湾返工咁多年, 见到呢一间外卖舖开咗一排. 同两位同事入去买外卖. 最初我系畀佢门口口水鸡张相吸引. 同事买咗口水鸡拌酸辣米( $42 ). 我自己就买咗越式蕃茄蟹膏米线 ( $44 ). 包饮品. 我要左冻奶茶,佢地要冻柠茶少甜.以前喺外国读书, 成日去chinatown啲越南舖𠮶度食呢一个米线, 返到香港之后我都冇见过. 今日竟然畀我见到.我好钟意食蒸蟹膏. 蟹膏系好似要拆蟹肉跟住蒸完再放汤煮. 绝对唔系话咩上海大闸蟹𠮶啲蟹膏㖞. 我觉得碗米线整体都ok, 个汤好鲜味, 重点蟹膏系我以前食过嘅味道. 最好笑系我问老细系咪越南人, 因为好少畀我食到呢个越南蟹膏 米线, 佢话佢有研究开越南美食,问我想食啲咩下次整畀我, 佢好搞笑的.
越式蟹膏蕃茄汤米线