2013-03-30 14 浏览
讲开家常便饭,老婆就唔嫌麻烦钟意晌屋企煮,因为真正做到无味精、少油、少盐,我哋所做嘅菜式真喺好家常,蒸鲩鱼、蕃茄蛋、煎吓红衫、豆豉蒸排骨、榨菜蒸肉片、煎鸡翼、虾壳碎蒸水蛋、灼吓菜芯、生菜……等等。今日幸运被抽中,出席非一般家常嘅「家常便饭」新店优先试食会,试试佢嘅菜式有几「家常」?本应试食会可以带一个朋友去,最可惜喺老婆唔得闲,要小弟单拖一个,所以等我食埋佢𠮶份!「家常便饭」于旧年8月落户湾仔谢斐道,奥海城只喺第三分店,因为旧年10月已将第二分店设于深圳福田。由于喺新店优先试食会,包晒全场,足有80、90人。店铺以白色为主调,四周白色墙身,配以杏色皮椅,浅啡木枱,感觉朴实整洁,装潢简约。大多数喺4人活动式座位,可调配至6人、8人座,亦有部份卡位,而店嘅后方有啲圆枱,不过咁,有啲枱櫈拍得有啲逼。而最得意莫过于枱上张餐纸,成份报纸咁,里面有好多关于店家嘅介绍,缘来缘起,创办理念……等等都可以晌度揾到,最抵一栏犹如旧报纸啲分类小广告,原来全喺店家主打菜式及介绍,玩味十足!健康荞麦茶 $12 / 壶荞麦茶嚟自云南,功效就唔喺好识,呢家嘢老婆叻啲。但喺味道清新,麦味幽香,最钟意个茶壶设计,荞麦茶
,所以等我食埋佢𠮶份!
健康荞麦茶 $12 / 壶

,最钟意个茶壶设计,荞麦茶包放晌中间滤心,绝无茶叶碎嘅「骚扰」,全透明壶身,唔使揭盖侍应都知何时添水
。唯一喺保温能力低,所以有时侍应嚟添水都叫佢唔好住,免得太快又摊凉晒
一边饮住靓茶,一边听靓女公关介绍。「家常便饭」可算得上喺季季红集团嘅副线,但提倡健康饮食态度,以3个生产线为骨干:第一线,将广东家常小菜打造一系列创意小菜;第二线,以自家有份投资嘅农场菜场所出嘅家禽同蔬菜,制作出星级版家常小菜;第三线,靓汤系列、外卖菜式,等客人可带返屋企跟家人分享。此外,奥海城依间分店仲增设咗烧味部,一道冰淋酱黑鬃鹅(帝皇鹅)更喺店家推介,堂食、外卖(需预订)均可。

三层架特色拼盘 $210(6人用)
原本晌菜牌嘅三层架特色拼盘喺包括芝心花枝丸、香煎莲藕饼及秘制士多啤梨酱炸鱼块,供6人用,估计每款有6件。三层架特色拼盘亦喺店家嘅特色菜,今日都有机会品尝,不过就以莲藕咸蛋南瓜球取代咗芝心花枝丸。其实以上各款菜式都有散叫,个人觉得叫菜按自己口味
,散叫心水仲上算,反正个价相差无几。
香煎莲藕饼 $70

莲藕薄薄切片酿有猪肉,煎得焦香,莲藕片确喺几爽脆,猪肉几紧至
,蘸上芥末蜜糖沙律酱,多份惹味之余,减少咗油腻感。当然,由于今日试食出菜以4人份,所以正价一份应该唔止4件嘅。
秘制士多啤梨酱炸鱼块 $70
个人对炸鱼块嘅三大要点,第一就要够新鲜热辣,今日要应付80多人份量,同一时间出菜,放凉咗令热辣度大打折扣,有啲无奈
;第二要炸得松脆,依方面就绝对达标,外层脆浆够薄,咬起嚟咔嚓作晌
;第三就睇睇鱼嘅质量,龙脷柳肉质软滑,足以收货。而自家秘制粉红色嘅士多啤梨酱,淡淡士多啤梨味,带微酸,大胆啲增加酸度亦无妨
莲藕咸蛋南瓜球 $70

三个小菜,以依道南瓜球较得小弟欢心,主因都喺有南瓜啫。以南瓜蓉、咸蛋黄、莲藕粒搓成波波酥炸,不过讲就莲藕粒,但小弟不知何解细嚼几次都觉得似马蹄粒?外层几香脆,南瓜蓉好粉香,咸蛋嘅咸香就似乎唔多突出。

冰淋酱黑鬃鹅 $388(全只),$198(半只),$88(例牌)

冰淋酱黑鬃鹅喺店家今年最引以自豪嘅全新招牌菜,因为选材来自自家投资农场,系出佛山名门嘅黑鬃鹅,以走地方式饲养,皮下脂肪少。黑鬃鹅有3个份量,人多人少嚟点都得,今次我哋试到嘅喺半只,份量不少,6-8人食都可以呀
。烧鹅外观色泽亮丽,金黄平均,皮薄香脆,肉质细致,鹅油甘香,肉汁丰盈,又真喺几得㖞
。配上秘制冰淋酸梅酱,比一般酸梅酱感觉清甜顺喉,有助减低鹅肉肥腻感,都不愧为风味独到嘅招牌菜
笼仔芹香芋荷炆黄油鸡 $78
整餐饭最热腾腾就喺哩道菜,睇睇餐纸嘅介绍:「鲜嫩嘅黄油鸡,配以营养丰富嘅西芹菜及芋头梗炆香,再以荷叶包裹,荷叶香气渗透其中,口感层次丰富。芋头梗益肾气,健脾胃。」睇落都好似几厉害,个人而言,不过不失,一向都觉得啲荷叶菜式都唔多可以做到有荷香嘅境地,而鸡肉虽然不错,不过感觉似金针云耳蒸鸡一类,唔觉有咩特别,食完都唔会令人太有印象。
虾禾米蛋卷伴泰式辣酱 $78

今次另一亮点推介,因为「季季红」一道虾禾米乳香猪,被米芝莲列为推介菜式,正所谓一登龙门自然升价十倍,「家常便饭」再下一城嘅承传菜虾禾米炸子鸡,亦好评连连,所以,再嚟依个虾禾米变奏版,当然抱有期望。不过,老套一句:希望越大,就失望越大
。小弟唔知我依碟炒饭喺咪同所有人食到都来自同一煲饭,好老实,饭粒炒得唔够爽,香味无乜,虾米唔多,味道偏寡,蛋皮略厚
。其实依道菜颇有创意同心思,我细妹都晌蓝地总店食过佢嘅虾禾米乳香猪,仲大赞特赞,所以小弟觉得依道菜水准不至于此,希望下次再帮衬喺有一番惊喜。
蟹籽桂花瑶柱炒韩式粉丝 $68

创意小菜之一,差啲以为喺炒粉饭面,哈哈!公关介绍依道菜时有啲摸错,话粉丝中会渗出桂花香,实情喺貌似桂花嘅炒蛋碎啫。韩式粉丝晶莹剔透,不过嫌佢碎湿湿,虽然加埋上等瑶柱丝,但食落唔觉,味道偏淡较寡
,至于蟹籽亦只喺面面一小撮,装饰大过实际。
蚝皇冬菇鲍鱼海参黑松露上海拉面 $288(2人份)

除一众家常小炒,仲有一系列富豪必食精选,例如:富豪素翅鲍鱼叉烧饭($138)、虾籽金砖鲍鱼($128)……等等。而最后送上喺一道蚝皇冬菇鲍鱼海参黑松露上海拉面,要成$288一客
,绝对要落足心机细尝。蚝汁所扣嘅冬菇、鲍鱼、海参都非常入味,浓香惹味;而上海拉面烟韧有弹性,添加埋黑松露酱,芳香悠扬,认真贵气
。好有个性嘅面食,不过就花费不菲,相信唔会晌我嘅家常便饭中出现咯
咪以为叫「家常便饭」就净喺可以嚟食晏或晚饭,佢哋一样有供应早餐($25-$38)、下午茶($24-$88,$88喺二人用嘅点心套餐)
,仲有别一般快餐店、茶记款式,好似醒神早餐B,鲜带子奄列,烟鸭胸通心粉,焗牛油脆猪仔包,配餐茶,都喺卖$38,喺咪都几吸引呢

以「家常便饭」湾仔店嘅水平,应该好唔错,虽然用料上好,做菜亦有心思,不过味道未有期望之高。总结嚟讲,新店仍需很多磨合,运作有待继续改进,始终一下子要应付80多人𩠌菜,要同一时间出餐上枱,确实唔容易。但信相以其管理可将问题慢慢修正,今次俾住个OK先,相信下次再嚟应该可以有个笑面,祝愿店家做出更多好菜,让更多人晌度食到非一般嘅家常便饭!藉此再次谢过店家邀请。
午餐
用餐优惠