2023-06-12
📌 金沙小厨 - 红磡崇洁街12号地舖🗓(11/6) 星期日 ⏰ 晚上7点左右 💈特式:因为呢间小厨我好就脚,所以我去日都会帮衬,最近如果有朋友生日,人数又唔多,我城就会选择嚟呢度食海鲜,不过有好多海鲜要起码提早一日订。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今次一行4人,所以叫左个龙虾4人餐,不过菜单上我就作出左以下更改:-上汤龙虾个炸面底改左伊面底;-清蒸沙巴龙趸改左做豉汁蒸蛏子皇;-另外再额外加左个酥炸椒盐濑尿虾;等我同大家讲下🦞🦐🦀味道先。上汤焗澳洲龙虾(伊面底) - 呢个龙虾做得比酒楼好好多,平时酒楼做嘅龙虾出嚟通常都好韧,呢度做嘅龙虾就真系可以用爽口弹牙嚟形容,因为系用上汤焗,味道就比较清啖,但就可以易d食得出新鲜龙虾嘅鲜甜。原盅炖鱼翅螺头汤 - 一人一盅嘅炖汤,好足料,汤头又消,味道又浓郁。卤水冰镇鲍鱼 - 首先只鲍鱼size都几大只,同埋鲍鱼呢d比较难入味嘅海鲜,佢都食到有卤水味,佢仲有配埋wasabi嚟食,但佢地个wasabi真系超呛鼻。豉汁蒸蛏子皇 - 蛏子皇成只筷子咁长,用左豉汁蒸,而且佢地d豆豉蒜蓉酱入面再加左陈皮,味道更为特别。酥炸椒盐濑尿虾 - d 濑尿虾直
🗓(11/6) 星期日 ⏰ 晚上7点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
-上汤龙虾个炸面底改左伊面底;
-清蒸沙巴龙趸改左做豉汁蒸蛏子皇;
-另外再额外加左个酥炸椒盐濑尿虾;
等我同大家讲下🦞🦐🦀味道先。
酥炸椒盐濑尿虾 - d 濑尿虾直头长过筷子,炸到个壳脆卜卜,真系可以连壳都食埋,虾肉亦好鲜甜,不过濑尿虾真系唔多肉食。
鲜蟹肉扒西兰花 - 西兰花上淋左好多蟹肉蛋白,清淡得嚟又矜贵。
瑶柱鲜虾荷叶饭 - 呢个荷叶饭系我食过最好食嘅荷叶饭,首先好香荷叶味,材料又多,仲要蒸完都好干身,粒粒分明,d饭又入到其他食材嘅味道。
晚市就一向都有糖水送,我就最钟意食佢地个腰果露,所以我订枱时特登要求当晚糖水煮腰果露,佢地真系做得比坊间嘅糖水舖仲更加好,好香浓腰果味又唔甜。
🍽环境:餐厅位置唔算多,只有5~6张枱,环境同装修都比较旧,但都算干净企理。另外因为佢地星期六唔开,所以星期五/日正常都full。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:老板娘态度真系一流,楼面得佢一个做到踢晒脚,但佢都keep住好好态度,尤其是对住我呢d街坊熟客,直头有倾有讲。
💰💸价钱:今日4个人食左咁多海鲜,埋单就$1785,为返大约$450/人,虽然唔系话好平,但呢个价钱出面未必揾到咁好食。
🐲💬总结:我因为住附近,所以长期都会帮衬,如果大家嚟帮衬时见到我就打个招呼啦。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️(超推介⭐️)
上汤焗澳洲龙虾(伊面底)
原盅炖鱼翅螺头汤
卤水冰镇鲍鱼