2016-05-24 1601 浏览
平时外出食饭多,好少煮食,外食就要特别揾菜来食,否则随意食,可能一星期也食不到菜,毒素就积在身体,很不健康。蔬果有好多好处,除了吸收纤维帮助排毒,也有多种维他命矿物质。今日本来想去食饺子屋,不幸又遇上休息日星期二,是自己忘了,午饭时间周围都多人,但见天恩有位给我一个人坐,又有我喜欢的菜食,份量不少,就食呢间啦。叫四𩠌餐可以任食饭、姜饭、粥,我不爱饭就食粥啦,个粥有腐皮一齐煲,有少少香味无咁dry。汤就系青红萝卜汤,虽然无肉煲都好够味,好清甜,都几大碗,满足。𩠌方面有椒盐鸡丁,应该炸左好耐放到好淋,但里面的素肉几香,都有d 似肉feel。油麦菜好青绿,西芹黄椒好爽,喜欢这两个菜不油腻,南瓜煮淋了好香甜,仲有豆卜吸晒d南瓜汁,好正。 整体黎讲,我喜欢它少油少煎炸,但若果口味再清少少,减少少盐,咁就更健康啦。(野食不算咸,只是个人较爱清淡)