2008-10-21
呢度咁多人话攦粉好食,今晚放工后,我就黎「寻舖记」啦~都系自己懵下懵下,行左少少冤枉路,however,最后我都成功到达。原来,间舖头都唔系好难揾啫~讲返野食,当我一打开个餐牌...哗~ 咁便宜既?? $15至 $18一碗,最贵既都只系 $20!!! 最后,我拣左我爱既腩肉攦粉配酸辣汤。另外,我朋友就拣左墨丸攦粉配麻辣(仲要系大辣),我地仲叫左萝白糕及马蹄糕各一件、炸鸡翼同炸墨鱼卷。炸鸡翼﹕一般啦,起码都唔系干柴。萝白糕及马蹄糕﹕两件都系煎既,都算足料,味道唔错~ 不过,如果可以再热d既,咁就仲好喇炸墨鱼卷﹕呢味真系好热呀!!真系十分之「正」!!呢款小食真系好弹牙,good~腩肉攦粉配酸辣汤﹕第一啖入口既系腩肉,好味呀!! 厚薄适中,合我心意d腩肉肥肥地,系我既至爱,真系...好味到唔识得形容!!!攦粉内既配菜都好好味,我朋友唔食俾埋我,真系开心~酸辣汤都唔错,虽然未至于劲辣,但都唔错既~ 唔系好食得辣既就可以一试!!(食辣既我就要加多几匙辣椒油啦~)墨丸攦粉配麻辣﹕虽然我个朋友叫左大辣,但劲食得辣既佢就一d都唔觉得辣啦...我觉得佢既味蕾已经死哂... 佢俾左粒墨丸我食,都唔错既..
炸鸡翼﹕一般啦,起码都唔系干柴。
墨丸攦粉配麻辣﹕虽然我个朋友叫左大辣,但劲食得辣既佢就一d都唔觉得辣啦...我觉得佢既味蕾已经死哂... 佢俾左粒墨丸我食,都唔错既...不过我都系钟意我爱既腩肉!!
我觉得呢餐好食又好抵,我一会再来!!
P.S.即晚买左红豆糕、马豆糕及南瓜鲜奶糕,$ 10 咋!! 返到home当宵夜,呢三款糕各有特色,相同之处就是同样好味~ 下次要再试埋其他款式~