2017-10-03 6426 浏览
虽然湾仔有很多好好既食店,但这间莎巴系我心目中占了很高既地位。所以今日带左个有印尼血统既朋友一齐去食晚饭,希望佢都enjoy la! 首先点了两杯珍多冰,同出面唔同就系依度既糖系用马来西亚椰糖,味道清甜又香,点了少甜,对于我来讲系刚刚好,唔好咁甜, 一条条绿色的粉条,有点淋但都爽爽的,几好咬,与椰汁配合。 因为佢地Menu有好多款咖喱,有印度既有马来西亚有印尼同泰国等,花多眼乱,无主见下,问店员推介左既巴东牛肉配酥饼,酥饼系师傅响厨窗面前即拉同即煎,很松软,有啲脆口。佢个friend原来就系巴东牛肉,夹住嚟食几好的, 牛肉煮得异常淋身, 味道香甜带少许辣,非常杰,很入味, 每件都唔系好大件,唔会好腻咁,我地都食得好滋味。 香浓sticky的酱汁兴清甜的萝白糕产生既化学作用尽现放这马来菜式~虽然唔系好似港式的有咁多萝白丝,但都够萝白味,个酱汁都几香,煎又煎得香脆,浓浓既酱汁沾满了萝白糕既表面,又有很多葱同芽菜一起煎,加上够矖镬气,怎教人不欢喜呢! 虽然点左唔系好多野,连饭都无点,但都可以饱到一个点。。。食物好唔在讲又啱食,都而且有简单既presentation

虽然点左唔系好多野,连饭都无点,但都可以饱到一个点。。。食物好唔在讲又啱食,都而且有简单既presentation同服务,抵我咁钟意既!

P.S., lunch time 时间,monkey 推介大家饮拉茶,香滑之余味道独特,但晚上饮就怕训唔著啦~
2017-09-21