2015-07-30
从朋友口中得知油麻地有间嘢叫澳门仔,开宗明意就系主打澳门美食啦,等我上openrice睇到佢有咩好嘢食先,见到啲野食卖相好吸引,咁我假假地都系一个澳门人,当然要支持下澳门嘅美食啦。好似海鲜乳猪煲咁,我即刻回想起几年前喺澳门新濠x第一次试呢个煲,果种鲜甜简直一试难忘,之后再返澳门时都有试过去其余两间丰x美食同水佬x,所以今次专程嚟都系为左回味呢个煲咋,另外当然有澳门驰名嘅猪扒包啦,我真系由细食到大,真系好钟意澳门嘅美食呀。 今晚又约左几个朋友嚟开餐,收工就约在油麻地站A1出口等,一出站行到砵兰街转右行几步就到啦,非常就脚。澳门仔门面好光猛,舖位都几大,枱与枱间够阔落,旺区之中算坐得几舒服,就当晚所见,人流不绝,仲越夜越多人添,好在侍应人手充足,服务亦都好周到。睇见个餐牌已经食指大动啦,净系睇特式火锅呢版都已经有选择困难症了,张张相都咁吸引。另外一版系串烧同小食,有盐烧鲜鲍鱼仔、A5和牛、鹅肝多士...,真系花多眼乱,样样都好吸引呀。 最后我都系要叫返个 海鲜乳猪猪骨锅试下先。一上枱就感受到果种震撼,好大堆头呀 。 面层有 蟹,中虾,大花蛤,再落有乳猪,鸡脚,大大旧嘅猪骨,最底
海鲜乳猪猪骨煲
炭烧猪扒包
宝箱藏金鸡
原条蒜蓉烧茄子
原个椰青大菜糕
题外话/补充资料:
一间店里面有齐火锅、烧烤、冷盘、炒粉面饭同埋小炒咁多元化,但都能够保持到每样食物嘅质素,真系唔简单,其实澳门人都好咀叼,可见老板对食物都有一定要求和坚持。
其实好多年前喺澳门真系随便揾间小店都觉得好好食,但当一出左名,人流多左,生意做都做唔切时,仲边有咁多心思同时间做好每道菜呀。好记得以前喺沙梨头有档街边档叫细龟炒面,炒面炒到街知巷闻,而且愈夜愈旺,但只得细龟老板一个人炒,日日忙到无停手,无休息,最终不但食物质素下降,连老板都挨坏身体,而家已经再唔见细龟了,真系好可惜。