2021-10-25
话说啱啱个星期六朝早,我同老公行过呢间嘢,见呢间嘢新开无几耐,又几多人,老公话想试下。入到去坐低,我同老公落单各自叫咗个早餐,我叫咗个蕃茄汤通心粉,跟个多士火腿同蛋,我再三要求转熟蛋,因为我怀孕5个月,唔可以食生嘢。落完单之后3分钟都无,真系3分钟都无,好惊讶,我碟通粉就到咗啦,我仲同老公赞佢地好快手。点知恶梦就开始啦,食个通粉落口后发觉通粉个温度只系暖而吾系热,个温度甚至近乎室温。我个心都打个突,谂住试多几啖,再三确认会唔会系错觉,但最终确认个食物系室温凉凉地嘅,所以个通粉食左几啖就停咗口无食啦。一心谂住算啦,等个多士火腿同蛋黎,食翻D热嘢暖下个胃,费事换啦。但等左大约廿分钟,老公都食完佢个早餐,我个火腿煎蛋同多士都未到,最终系催左两个吾同既侍应后,个蛋终于黎咗啦,但系。。。点解系生嘅😥个一刻谂,可能厨房太忙,吾记得咗要转熟蛋,但因为我大肚吾食得生嘢,所以唯有要求个侍应换返只熟蛋,同时再三提醒要熟蛋。隔咗一阵,个蛋又返黎啦,但系。。。都仲系生嘅😡😡今次真系嬲嬲地啦,我都已经吾系要求D嘢要新鲜滚热辣,通粉冻都吾紧要,系未煎熟只蛋真系咁难?!第二次要求侍应再转,再三表明我大肚,吾可以食生
个一刻谂,可能厨房太忙,吾记得咗要转熟蛋,但因为我大肚吾食得生嘢,所以唯有要求个侍应换返只熟蛋,同时再三提醒要熟蛋。隔咗一阵,个蛋又返黎啦,但系。。。都仲系生嘅😡😡今次真系嬲嬲地啦,我都已经吾系要求D嘢要新鲜滚热辣,通粉冻都吾紧要,系未煎熟只蛋真系咁难?!第二次要求侍应再转,再三表明我大肚,吾可以食生蛋,有机会有李斯特菌,对BB有危险,希望佢地帮手要求厨房整全熟蛋。到第三次只蛋黎到,都系生嘅?🤬🤬🤬我真系放弃啦,吾食啦,走人啦!!
去到柜台比钱谂住反映下,话D食物吾够热,要求个蛋全熟但三次黎到都系生嘅,个收银竟然好无礼貌又好串咁话无可能,仲反问返我有无要求熟ga? (可能佢系老板,吾恨做我地呢d小市民生意),我答佢有,我有要求转熟蛋,佢就冷冷闲好不屑咁答一句,咁我帮你反映下啦⋯⋯真系。。好想🤬🤬🤬🤬🤬
不过错在我,吾应该拣呢间垃圾餐厅,连最基本嘅要求,食物要热佢都做吾到,我想D蛋系全熟嘅呢个要求,对佢地黎讲可能实在要求太高啦,奉劝大家如果吾想贴钱买难受,就吾好帮衬呢间嘢啦,除非你自问EQ高到爆登,个人佛心到可以吾介意佢地D无礼嘴脸,咁欢迎你不妨去测试吓自己忍耐力