自从旧年晌北海道食O左腕超好味O既拉面之后,返到香港一直挂住O个一种满足O既感觉,上个月试O左两间坊好多人话OK O既拉面铺后感到非常失望,经网友介绍下禽日藉住假期去搏一搏,果然无令我同肥太太失望。到达时间系5点15分左右,一如我肥太太所料,清明应该少O的人,我地排第4同第5,等O左唔使十分钟已经入座。黎之前我已经做晒功课,我地同个都叫豚王,两碗都加蛋(15蚊只),肥太太加木耳(5蚊),我就加一份叉烧(十蚊),无几耐已经黎到,先试啖汤,名不虚传,好厚好有质感,比起横X好千百倍,又冇一X堂咁肥腻,而且真系无咩味精,饮完唔会觉得好口渴,明显系用O左大量材料去泡制!面系好幼细O个种,加埋蒜同葱去饮,无得弹,我阿妈成日自认煲猪骨汤点好饮,有机会都要带佢黎试试(虽然完全系两样O野),叉烧好薄身,有少少肥,入日易化,有少少肉香豚味,水准之上,所有O野加起黎令我觉得佢比唔少日本本土O既拉面仲要高几班,粒蛋真系冇叫错,中间真正流心,而且仲要系"杰杰地"甜甜地O个种,训身推荐。唔使十分钟我就食完一碗,睇到肥太太仲食紧,我就叫多碗黑王,真系咪讲笑,汤底比起豚王多O的一种甘甜,加埋由神秘黑球慢慢散出黎O既肉

假日冇咩人~
坐低等位就拣定食咩~
豚王~卖相好一般,但好食就得啦~
正到飞起~流心质感至蜜芽糖~
唔使十分钟我就食完一碗,睇到肥太太仲食紧,我就叫多碗黑王,真系咪讲笑,汤底比起豚王多O的一种甘甜,加埋由神秘黑球慢慢散出黎O既肉碎,食到我成头面汗鼻水都流埋都好,我都忍唔住KO到佢一滴不剩,仲要事后至知我唔记得影黑王添,认真失礼。

我谂我以后晌香港除O左豚至之外唔会再食其他铺头O既拉面啰,当然世上应该有好多比佢出色O既拉面铺,但香港黎讲我估都无出其右啦~如果有O既讲各位兄弟姊妹介绍一O下~
十蚊两片~抵~
配菜都好得!不过碗面本物太抢~反而令配菜变得无咩人理~
题外话/补充资料: 原来逢星期一都有特别版限量拉面提供,好似特豚王、裹豚王同鱼王咁,下星期一公众假期我已经约好肥太太再去食过~ 仲有配菜都好精彩,简单如任食O既雪菜肉丝都好过一般茶餐厅多多声~
2012-04-04
假日冇咩人~
豚王~卖相好一般,但好食就得啦~
正到飞起~流心质感至蜜芽糖~
十蚊两片~抵~
配菜都好得!不过碗面本物太抢~反而令配菜变得无咩人理~
  • 黑王
  • 豚王