2023-02-28 221 浏览
銅鑼灣 最愛八色小籠包已經吃了無數次的樂天皇朝,上海菜好食之餘,環境氣氛都唔錯,最愛銅鑼灣店,座位寬敞而古色古香,其實佢係來自新加坡的品牌,主打中式創新南北菜如果要食小籠包都會一定會點- 王朝招牌八色小籠包($138),色彩繽紛的外皮係選用全天然提取色素,每一款都係唔同口味,啱晒心多多嘅我咁多款口味之中,我最喜歡的口味係黑松露及鵝肝口味,因為口味比較濃郁,加上豐富的肉汁,非常滋味,蟹粉口味亦同樣出色,肉眼可以看到的蟹黃,鮮味十足!不同口味的小籠包,外皮的配方都是一樣有點薄嫩Q彈,不要錯過開陽蔥油拌麵($53)碳水腦大推這款拌麵,真的好吃不貴,小蔥段炸至金黃色,蔥油味道很香濃,配上鮮製拉麵,麵條有口感好吃,都係每一次都必點紅油炒手($65)雖然朋友不愛吃辣,但是這款紅油抄手是例外,微辣不會很刺激加上蔥花及芫荽很美味,炒手皮薄餡料很足
銅鑼灣 最愛八色小籠包

開陽蔥油拌麵($53)

紅油炒手($65)