高街食肆林立,但同时间餐厅易手亦都快😬。幸好其中一间我好钟意嘅韩式食店「安客葱鸡Uncle Padak」,多年来仍然获得街坊爱戴,屹立不倒。不过自从餐厅无同订枱平台合作,冇咗折扣优惠之外,我就少咗帮衬🙈。原来呢度年头重新装修过,环境靓咗好多,有大大幅墙画🎨,而且亦布满节日装饰🎄,但空间依旧少迫。餐厅假日都有提供午市套餐,实在太好了👍,因为唔使嗌原份炸鸡之余(两个人食唔晒),仲可以食佢个Combo Set!佢定价都OK,午餐大约一百蚊左右有交易。Lunch Combo($108),呢个午餐拼盘非常丰富,可以一次过食到多款滋味😋。内容包括无骨鸡块(甜辣酱)、酱油鸡翼、饭团、沙律同萝卜等。🐔炸鸡块有好多件,无骨大大啖肉,而且外层炸得酥脆而唔油腻,吱上甜辣酱令佢无咁干身。另外仲有四只鸡翼鸡锤🍗,肉质嫩滑多汁。斋系呢啲鸡嘅份量我就觉得个餐物有所值。🍙 韩式饭团波波有四个,馅料只得蟹籽、芝麻同紫菜,但已经好好味,又饱肚。沙律同萝卜就正常,可清清味蕾。Beef Bimbimbap($108),🍚牛肉拌饭好多地方都有得食,不过呢度嘅出品出色。饭份量超多,我谂四个人都够食啰,所以定价稍高都合理‍。同时,
Lunch Combo
Lunch Combo($108),呢个午餐拼盘非常丰富,可以一次过食到多款滋味😋。内容包括无骨鸡块(甜辣酱)酱油鸡翼饭团沙律萝卜等。🐔炸鸡块有好多件,无骨大大啖肉,而且外层炸得酥脆而唔油腻,吱上甜辣酱令佢无咁干身。另外仲有四只鸡翼鸡锤🍗,肉质嫩滑多汁。斋系呢啲鸡嘅份量我就觉得个餐物有所值。🍙 韩式饭团波波有四个,馅料只得蟹籽、芝麻同紫菜,但已经好好味,又饱肚。沙律同萝卜就正常,可清清味蕾。
Beef Bimbimbap
Beef Bimbimbap($108),🍚牛肉拌饭好多地方都有得食,不过呢度嘅出品出色。饭份量超多,我谂四个人都够食啰,所以定价稍高都合理‍。同时,拌饭馅料亦一样震撼,有烤牛肉🥩、青瓜、红萝卜、紫菜、芽菜、冬菇同煎蛋🍳等,再落埋少少辣酱捞,每一啖都好满足。
蛋卷
蛋卷($68),蛋卷一客切成六件🥚,煎蛋一层叠一层,食落具层次感。由于新鲜热辣辣煎起,藏喺入面嘅芝士变成拉丝,再加埋沙律酱同茄汁🥫,同蛋卷味道好夹,提升咸香得嚟又无盖过蛋香。我估计蛋浆加咗高汤,所以本身已好够味。
烤芝士玉米
烤芝士玉米($62),作为芝士控嘅我难以抗拒呢道菜式。🌽每粒粟米都充满牛油香,而且又爆晒汁,再喺面头淋上经炙烧过嘅芝士🧀,邪恶到一个点。不过记得一定要衬热食,芝士冻咗变硬就争好远。
韩式鱼糕汤
套餐奉送汤,可能唔系日本餐厅嘅关系,所以跟嘅并非面豉汤,而系韩式鱼糕汤🍢。我本身都想嗌,而家正中下怀,细细碗,湿下口都唔错。
冻柠茶
午餐唔包饮品,我要咗冻柠茶(+$20),茶底唔涩,整体亦唔太甜🍋,但唔太抵饮。甜品反而比较吸引,只可惜售罄,无机会一尝。
总括嚟讲,Uncle Padak多年来保持高水准,佢嘅韩式食物好啱我口味🇰🇷,而且午餐绝对系性价比高之选。女店员们真系韩国人嚟㗎,要用英文沟通,但佢哋好有礼貌呢,抵赞。
Lunch Combo
蛋卷