2017-09-10
每年生日我都会特登入石澳同屋企人一齐庆祝,点解拣要山长水又远入石澳庆生,而唔系系市区求其揾间”高级”西餐厅食就紧系有原因啦,完全因为呢间Shining Stone啲野太好食,性价比超高,所以我今年生日又去打扰一下啦哈哈哈哈哈哈哈😂而且当然鼓起勇气食左篇食评,吸引一下多啲人去食,好西当然系要share下啦Shinning stone个名又叫昌盛饭店,唔好比呢个咁中式既名以为呢间野系“冷高级”,当然我一开始都唔知啦,所以咪下老板啰,原来老板为左个酒牌先唔改上手既名,所以shinning stone系有红酒同埋啤酒饮架😈所以我到底食左咩呢,我食左超级多野,upload左list先比大家睇睇Prawn bisqueGreek saladSmoked salmon saladLamb RackThin beef steak with Mushroom wine sauceSeafood Ink Spaghetti with Tonato sauceFresh salmon lasagneMint lemonade Pavlova我之后会每个菜式讲下有咩我本人觉得既特色食法(?)同埋味道Shini
Prawn bisque
Greek salad
Smoked salmon salad
Lamb Rack
Fresh salmon lasagne
Mint lemonade
Pavlova
我之后会每个菜式讲下有咩我本人觉得既特色食法(?)同埋味道
Shining stone门口,系系沙滩左边收费烧烤区既后面(居民区入口)
menu封面好靓
Mint lemonade (呢杯野超好饮,佢系好似沙冰一样既,好饮到真系要试下)
prawn bisque (呢个虾bisque最好食既地方唔系中间只虾,系个汤,佢好浓唔似出面啲汤系水多,佢饮落淡淡肉,JENG💕)
****最最最好食一定系后面个篮面包同埋佢啲特别酱料,我本人觉得最好食既一定系个个 蒜头,你会觉得我痴左线食面包加蒜头,佢呢个蒜头蓉系特制架,唔太味,食完唔会口臭啦
上面个个系Greek salad,下面个个系smoked salmon salad,要我两个之中拣个最好食既一定拣唔到,greek salad啲蕃茄一啲都唔酸,smoked salmon都超好食❤❤❤
Lamb Rack(羊架啖啖肉又唔腥)
Thin beef steak with Mushroom wine sauce(牛排个sauce好好味)
呢个面唔使讲睇到相,钟意食海鲜既人一定流晒口水,佢啲海鲜多到呢💕佢其实系墨汁面黎既,不过太多海鲜遮住左个面,食呢个面要小心,食到成口都黑色会比人留黑历史架TwT
Fresh salmon lasagne
三文鱼好好食💕唔好以为个千层面好细,其实食完真系好饱xD
Pavlova
呢个甜品系重点
完全系蛋白+cream蛋糕,入口就融,系我最爱,唔食就唔好叫黎个Shining Stone
由于我系生日所以系一个蛋糕,一般系一slice 一slice 咁买既
++++++强烈建议行完山或者挽完沙滩既人去Shining stone食一片做下午茶你一定会爱上