2019-04-24
喜茶,一间网红饮品店,喜茶过百间分店遍布深圳、上海、广州、中山等地。深圳喜茶曾经掀起一阵排队热潮,买一杯饮品需排队三、四个小时。我等到热潮慢慢减退既时候,就尝试左人生第一杯喜茶,从此之后我就爱上了💖作为一个喜茶迷🥰之前一直已经为左喜茶而成日上深圳,见到喜茶越出越多款式,除咗面包之外最想试嘅就系雪糕🍦然后,见到宣传话香港开分店,真系好开心😂沙田依间仲有雪糕食,因为怕要好似深圳咁等好耐,所以我等到佢开舖之后一两个月我先去试,意外地价钱唔算好贵。右手边𠮶杯系芝士绿研,深圳$17人民币,香港$28,人民币对返港币来讲其实价钱都差唔多,令我惊喜嘅系深圳呢一杯系好清甜,香港水准竟然都拍得住,同喺深圳简直饮嘅一样❤️❤️第一次试喜茶嘅雪糕,我就叫咗好多人都叫嘅波波雪糕,除咗雪糕有茶味之外珍珠都好重黑糖味,十分惊喜十分推介❤️❤️我等左一个月去试人潮唔算好多,虽然都系分咗两边排队,但都系因为喜茶门口细,怕阻塞道路先分两边,要喺扶手电梯隔离排先去到喜茶到排,但系一去到喜茶门口到排就好快,3至4分钟就叫得野饮。