2021-03-22
以前搭长途台铁,总会买份便当,喺㗎火车度欣赏风景,然后会有一个台湾靓仔行埋嚟同我打招呼,问我目的地去边......发完白日梦喇,原来坐我隔离嘅唔系台湾靓仔,只系M佬;火车嘅风景亦只系太古城诚品嘅画面;但好彩仍然有份百芳池上便当,满足了。皮蛋豆腐豆腐香滑,酱汁浓郁,仲有Q弹皮蛋,绝对系最佳配搭。香酥炸鸡腿便当鸡髀即叫即炸,鸡髀成只手掌咁大,炸到金黄松脆,鸡肉嫩滑够Juicy。店员细心地将饭同鸡髀分开上,令鸡髀嘅油分唔会流晒落个饭度,饭面仲要铺满炒粉丝、菜甫、栗米粒、椰菜、 红萝卜丝同卤水蛋,分量十足,亦令食饭嘅时候多咗口感。香酥猪扒肉燥干拌面猪扒腌得入味,炸粉唔厚,成块猪扒够大块又无骨,最爱就系啖啖肉。拌面上有好好肉燥,有肥有瘦,比例啱啱好。芋头豆乳小芋圆充满丰富芋头香味,除咗芋熔,仲有芋头粒,芋香浓郁,劲有口感。伴随住芋头仲有豆乳,口味浓郁,同芋头非常之match。珍珠奶茶奶滑茶香,劲多珍珠,好解渴。
皮蛋豆腐
豆腐香滑,酱汁浓郁,仲有Q弹皮蛋,绝对系最佳配搭。
香酥炸鸡腿便当
香酥猪扒肉燥干拌面
芋头豆乳小芋圆
珍珠奶茶
奶滑茶香,劲多珍珠,好解渴。