2014-02-11
听左朋友介绍左好多次呢间餐厅,又话风景点靓,户外seating点好,听左咁耐,今日终于揾埋两位朋友,第一次来到大埔「小白鹭餐厅」试下,我坐朋友架车来,个停车场有成五六十个免费车位任泊,原来「小白鹭餐厅」系「白鹭湖互动中心」入面,个日天气好冷,我地无坐出面,都系坐番餐厅入面。讲环境,真系几舒服,餐厅对住个湖,湖上仲有间小白屋,好适合湖上情侣晚餐,仲有个大草地,饭后散步一流,呢个咁优美既环境已经令我想找女友来拍拖!餐厅楼底好高,够开扬,我地拣左张对住湖既枱,三个人点左三个午餐:「纽西兰牛柳薄牛扖伴大虾」($158)、「香煎印式鸡扖伴菠萝红梅饭」($138)及「扖沙孟鱼柳配炸薯蚬仔牛油汁」($148),价钱唔算贵咯,但当然都要好食先得!先来餐汤同面包,例牌菜汤或忌廉汤,无期望咯!我中意食鸡,但对西餐既鸡扖向来都不存幻想,但我又中意食咖喱,咪试下咯,试落又唔差噃,个印式咖喱汁调较得好入味,辣度适中,啱晒我,旧鸡扖够份量,鸡肉唔「鞋」,有D惊喜!一于试埋朋友个两味,每样一啖,块牛扖七成熟,好大份,肉质嫩滑,咬落feel到肉汁流出,赵两口己滑落喉咙,只大虾卖相就一般啦,我地都觉得唔错;鱼柳啖啖肉好
先来餐汤同面包,例牌菜汤或忌廉汤,无期望咯!我中意食鸡,但对西餐既鸡扖向来都不存幻想,但我又中意食咖喱,咪试下咯,试落又唔差噃,个印式咖喱汁调较得好入味,辣度适中,啱晒我,旧鸡扖够份量,鸡肉唔「鞋」,有D惊喜!一于试埋朋友个两味,每样一啖,块牛扖七成熟,好大份,肉质嫩滑,咬落feel到肉汁流出,赵两口己滑落喉咙,只大虾卖相就一般啦,我地都觉得唔错;鱼柳啖啖肉好新鲜,一食就知唔系飞机鱼,餐厅侍应话大厨经常系大埔街巿买鱼番来煮架,唔怪得咁鲜啦! 当日精选午餐共有6款, 侍应话每星期大厨都会转Menu保持新鲜感,见到枱上有情人节晚餐既Menu,相信呢度夜晚气氛仲正仲温馨添,问侍应情人节当晚订位爆左未,佢话仲有少量,一于订番两个位先,同女友来撑枱脚,渡过一个浪漫情人节,佢地话仲有心型曲奇、心意瓶同情侣照相馆咁多野玩,希望呢间餐厅情人节个晚唔好令我同女友失望啦,好期待呀!