2012-11-01
朋友突然来电问有冇边度好介绍而佢又未去过晚饭好地方.谂咗谂,如果佢未去过,好大机会都要我都未去过.要我未去过但又要好食就一定要去一啲我夜晚好少去既地方,咁就由深水埗开始睇起啦. 揾吓揾吓,有一间叫德发小厨既店舖. 见到一众网友都有推介,仲要系一啲好有水评既网友既推介,一定要去试吓啦.去到当然见到招牌老细系度,老细系真系好识同人social,叫菜𠮶阵都会sell吓佢𠮶啲海鲜,但你唔叫绝对唔会黑面.咁啱𠮶晚仲要撞正佢自己屋企人喺隔离枱食紧饭,以下当中一个𩠌都系见到佢地食先至叫.其实叫既都系大路嘢,大家平时去到会叫𠮶啲. 第一个系无骨沙姜鸡.鸡系做得几滑,鸡味唔系太浓,个人唔系太喜爱外出食饭叫碟鸡,因为用既通常都唔会系好靓既鸡,点唯之靓鸡.新鲜有鸡味系我自己既定义,当然每一个人都会唔同,有啲人钟意啲肉实啲,但出去食有几何有新鲜走地鸡比你食.唔系话佢差,只系唔系我杯茶.豉椒圣子皇,好野味既一个𩠌,炒得当然唔系老,入口一啲软软地,唔会好似赵香口胶.墨鱼饼拼金砖豆腐,墨鱼饼食过福临门之后都好难好得过佢,其实严格啲讲应该系墨鱼丸至啱.当然福临门价钱系佢一半,但就只系得三块,佢地成碟都系再加埋豆腐,咁