2021-04-08 1286 浏览
话说我喺金钟返工,公司高层呢日lunch想食呢间但咁啱行唔开,叫左我去为佢walk in攞位。当时系12点左右,餐厅仲有4成空位左右,包括室内卡位同门口圆台。餐厅中间一张有长台放置,长台因应限聚令人数安排,用隔板分即成3区(相邻),最靠边已有4名客人进食紧。而当时一名黑人女侍应知道要求我坐长台中间区域,我认为就安全同现在入座情况都唔系一个最理想位置,所以我转移问佢能唔能够安排坐身后当时无人嘅梳化卡位,佢以不足4人为由拒绝,我再转移问门外细圆台,唔计禁坐位置都仲有两三张空台,同样被拒绝坚持我要坐长台,所以最后惟有照坐。等待期间,餐厅陆续多人,唔单止门外细圆台坐紧四人以下,我更发现坚称非4人不可嘅梳化位,竟然后来都只系一位女顾客于没有同行者情况下点餐食用接近半小时,令我有啲质疑果名侍应强调的人数下限要求。其实金钟区餐厅选择、位置有限,好多时安排到入座已属难得。当然坐长台唔系大问题,喺有空置座位情况下如果真系重视真正人数量而唔比用我当时去坐,我都惟有遵守,但无奈在我后来发现似乎未如果名咁坚守人数下限要求,令我反而感觉似被歧视,我似乎无资格坐果啲位咁。