2018-07-10
十二味呢一个品牌,好辣既我自从三年前去过红磡第一间舖头 之后,一直都对呢个品牌梦萦魂牵,往后既不止是烤鱼,巴蜀江湖菜,贵阳牛肉粉同埋麻辣小当家,我都有一一捧场,今晚嚟到西环山市街店,场内同其它品牌旗下既舖头一样,一如以往地充满住讲普通话既食客,就知道呢个品牌既正宗值得我对佢一直挂念;十二味系列有一个特色,就系大部分思乡既食客都后生斯文,餐厅入面通常都不缺五官精致既美女,一间好食既餐厅,连食客都可以为餐厅增值。今次山市街既呢一间十二味,系装修得最骨子既一间,门口两个大红灯笼高高挂,有一块红底黑字嘅牌匾写住无辣不欢,彷佛就系我人生嘅写照;呢间分店 走既系中式亭台楼阁风,极富高档中式食店既意味,一入门口就有店员安排我地坐喺一张十分舒适既卡位,卡位同卡位之间有屏风阻隔,提高私隐度,同啲FD子大声啲倾计都唔怕。炝炒土豆丝,炝炒系川菜中对蔬菜类既一种好普遍既做法,所谓“炝炒”,就系用热油将花椒、干辣椒、蒜片既味道迫出嚟,等蔬菜入油之后再将呢股麻辣鲜香随即迫入食材里面,秘诀系锅热、油多、火猛,目的只有一个,就系令蔬菜保存住𠮶份水润清脆,令其既断生,又吸足味;土豆丝口感新鲜脆嫩,虽然被炝炒过,但系入口
炝炒土豆丝,炝炒系川菜中对蔬菜类既一种好普遍既做法,所谓“炝炒”,就系用热油将花椒、干辣椒、蒜片既味道迫出嚟,等蔬菜入油之后再将呢股麻辣鲜香随即迫入食材里面,秘诀系锅热、油多、火猛,目的只有一个,就系令蔬菜保存住𠮶份水润清脆,令其既断生,又吸足味;土豆丝口感新鲜脆嫩,虽然被炝炒过,但系入口一啲都唔多油,呢啲就系厨师既功架。
极品麻婆豆腐,呢个麻婆豆腐系正宗既浓油赤酱,油虽浓但绝对唔会太腻,辣得嚟带少少甜,豆腐滑溜之余仲好有豆味,肉碎脂肪唔多,腌得极其入味,𩠌饭一流,连减紧肥既胖侣都忍唔住嗌咗碗白饭嚟𩠌。
十二味上上签,上上签有牛栢叶,鹌鹑蛋,窝笋,莲藕,午餐肉同埋海带,味道辣中带香,余韵悠长,𠮶种冲击带啲十二味经典香辣锅既影子。
川式口水鸡,口水鸡上布满香葱,芝麻以及花生碎,我觉得呢三样野都系呢碟口水鸡既灵魂,缺一不可;鸡肉尚算嫩滑,夹埋垫底嘅青瓜丝一齐食,口感更佳,以68蚊一碟嚟讲,份量绝对唔少,抵食。
经过一轮对味蕾既刺激,我俩带住满足既笑容离开,两个人埋单都唔洗三旧水,就有咁正宗美味既川菜,系性价比好高既一间餐厅;我哋走嘅时候大约七点,门口已经开始有人等紧位,唔想等位嘅朋友记得早啲到啊。