好耐无写过「我的美孚星期六早餐」系列,虽然近乎个个星期六都专登出街食早餐,早前两公婆轮流小病,多数落「海皇」,否则就比较多去McCafe多,间唔时帮衬吓同区美字头、大字头嘅快餐店。今次,就唔同啲,打算入廸士尼玩,补祝老婆生日,所以,就一早轻松去「Pacific Coffee」叹咖啡食早餐,培养吓游乐嘅情绪。嚟得呢类咖啡店,就梗唔喺匆匆食个早餐就闪,所以,环境颇重要,个人就几钟意依间PC,因为地方够大,环境阔落,无论拣梳化椅,抑或木椅位,都感觉舒适。对比起万事达广场嘅「Starbucks」,环境确喺占优。一向喺鲜奶咖啡嘅粉丝,但走到柜枱睇睇有咩好食时,见有啲应节嘅圣诞新品咖啡推出,反正价钱跟其他饮品都喺差唔多,当然贪新鲜试一试啦!刚好新品有3款,其中1款冻饮无供应,剩低𠮶两款热饮就唔使多谂拣边样。顺便望埋食物柜,由于一早关系,选择齐全,不过,以早餐而言,都喺拣番热批窝心啲。咖喱素菜批 $28咖啡喺老婆喜爱嘅味道,素菜就更加啱佢,本应都对个素菜批有期待,不过,佢话个咖喱味未够突出,而小弟就嫌个批壳厚身咗啲,亦都唔够脆口。洋葱烟肉蛋批 $28我就拣蛋批,香啲嘛,反而个蛋批做得几好㖞,批壳唔算
。对比起万事达广场嘅「Starbucks」,环境确喺占优。
咖喱素菜批 $28

咖喱素菜批
咖喱素菜批
洋葱烟肉蛋批 $28

我就拣蛋批,香啲嘛,反而个蛋批做得几好㖞,批壳唔算过厚,脆口之余,批内填满洋葱、烟肉及芝士,香浓惹味,又有蛋香,暖呼呼,配咖啡真喺称心。
洋葱烟肉蛋批
洋葱烟肉蛋批
岩盐红桑莓松露朱古力 $42

老婆唔太钟意咁多忌廉,所以,全走;咪睇见「松露」就以为喺有黑松露喔,哈哈!有食开朱古力嘅朋友都知有一种柔滑嘅朱古力款式叫「松露朱古力」,所以,呢杯热饮喺以依种朱古力开冲,故此朱古力浓香而幼滑,而且,加入岩盐(事后先知喺喜马拉雅山岩盐)、红桑莓糖粒,令味道层次丰富,但有一点奇怪,虽加入岩盐,老婆都仲喺觉得偏甜。
红桑莓松露朱古力牛奶咖啡 $42

朱古力牛奶咖啡(Mocha)我都啱嘅,跟老婆𠮶杯其实差唔多,只喺多咗咖啡元素,此外,我呢啲瘦底梗喺唔怕忌廉啦。用上鲜红色嘅瓦杯,感觉就更加有节日气氛
。先从边位饮一啖朱古力牛奶咖啡,朱古力跟咖啡味都几平衡,再将忌廉搅匀,口感更柔滑,而慢慢渗出红桑莓嘅酸甜味,整体感觉真喺几好㖞
红桑莓松露朱古力牛奶咖啡
因为「曼克顿山」呢个楼盘前身喺九巴车厂,所以,依间PC都刻意挂咗啲怀旧九巴嘅相片,小弟唔喺巴士迷,但对部份旧式巴士都载有一份回忆,想起盛夏之时𠮶啲「热九」真喺几难顶。
一件蛋批,一杯咖啡,轻松嘅一顿早餐,虽然,老婆话食味未臻完美,但心情绝对良好。
$70 (早餐)