2017-09-28
成日都系尖沙咀食饭,食来食去都系个几间,近日就被我发现左有间新餐厅开左,那就立即去左食下睇下正唔正先!首自地理位置黎讲真系无得输,地铁站一出就系,好方便,同埋都有几多位,设计装潢都系好舒适上到去坐底后就发现原来许留山系呢间餐厅集团其下既,所以仲有得食埋许留山甜品,确系核爆级Good呀!第一次来到,我同朋友ABC决定叫下招牌菜食下系咪咁好食,所以就叫左个招牌三黄鸡焖锅,由于我男人系唔食得辣,因此我地就叫左个小辣,落单后侍应好快就送左来,一望就有点吓亲......因为我大锅.....好多鸡呀~~~!!~(开始有点担心食唔晒) 之后侍应仲用上店方的特制酱汁在烹煮,系一佢一边煮下仲讲左我地知,原来呢个招牌三汁焖锅系源于清代御膳再加以改良的,营养充足又好食咁话,一轮后就食得,我食左几口就觉得鸡肉嘅肉质非常嫩滑,而且仲好入味,再加上上面有啲芫荽,成锅鸡就更香,加上仲有洋葱同其他配料,真系好丰富,净食呢锅都好满足!酷爱海鲜的我就当然死都要食海鲜先心足是夜仲点左海虾、带子、广岛蚝、墨鱼仔及珊瑚蚌等,见到个棣觉得好新鲜同好大件咁,放入锅中煮左一阵又食得,带子同广岛蚝都好鲜甜,珊瑚蚌爽得嚟又几清淡,海虾嘅
酷爱海鲜的我就当然死都要食海鲜先心足是夜仲点左海虾、带子、广岛蚝、墨鱼仔及珊瑚蚌等,见到个棣觉得好新鲜同好大件咁,放入锅中煮左一阵又食得,带子同广岛蚝都好鲜甜,珊瑚蚌爽得嚟又几清淡,海虾嘅肉质几结实下㗎,熟咗之后仲保留到个鲜味
手打丸真系食得多,但手打松露墨鱼丸就真系未食过,我地一班人都决定要食下系点,一客6粒份量OK,松露嘅香味令个墨鱼丸嘅味道更上一层楼,一边煮一边食都飘出浓烈的松露浓香,口感弹牙,又有口感
食毕后就到左 甜品时间,我地本身都坚系许留山热少
芒之恋、多芒小丸子
最后就梗系要介绍番主角之一嘅许留山甜品。芒果一啲都唔酸,而且配埋啲丸子食系非常夹。芒果雪糕同芒果糯米糍都甜到漏,唔理系芒果本身定副产品都咁好食。