2007-07-09
1-6-2007 1943越简单的食物,越难整得好食。计家庭式全肉的小菜,系我心目中第1位是豉汁蒸排骨,第2位便是椒盐猪扒,它们好食与否,无论系新鲜、雪足「1世纪」或用「另外途径」取货,决定于调味或汁料。如自己出去茶餐厅食晚饭,必定选后者,前者已经死晒心,自己煮仲好。是日突然要落去开工,临上去前填肚,便早一个站落车,还记得村内除美心外,还有一两间茶记,就选了这间,正如上面讲,睇下椒盐猪扒整得好唔好,加埋一碗饭、一碗汤及冻啡,盛惠38蚊(其中5蚊系冻饮)。先上汤,今晚系粟米红萝卜猪肉汤,饮落唔会得个咸字,还有由材料所出的味道,应该冇落师傅,不错;冻咖啡谂唔到有埋咖啡粉系面,味道唔似一搬大排档或茶记所冲的,都叫做落本;主角终于上场,这里选择了蒜蓉、红椒丝及盐方法煮,第1步已合格,食落稍为硬左少少,但可以接受到,唔算干身,几野味,骨数目不多,不错。N年前食评已讲,最憎用辣椒酱或辣豆板酱,年几前系湾仔杜兰街虾面店对面间新钊记就系用呢个方法煮,以屋村茶记来说,这里绝唔似几十年如一日的格局,如系货柜码头又近荔景及有时间,这里也是一个好选择。