餐厅: 美味小廚茶餐廳
资讯:

「美孚下午茶餐」依个系列真喺好耐无出过,查返对上一篇已经喺2014年年初嘅事,一来少咗晌美孚食下午茶,二来食过几次又觉得无咩特别,都无乜好写。本来,最近开咗间新茶记「东霖小厨餐厅」,可能喺新开,多人多到不得了,所以,改咗去转个弯嘅「美味小炒茶餐厅」。晌「美味小炒茶餐厅」,下午茶都食过一次,但已经喺2012年嘅事。环境喺好街坊嘅茶记格局,地方细细喺逼夹啲,但胜在干净企理,以前食评都有讲,所以,今次就唔多提。讲番下午茶餐,最平就喺三文治或多士餐,$22-$28有交易,其他嘅碟头饭面餐或炒公仔面餐,定价为$34,例包热饮。虾酱干牛河 $34因为喺下午茶餐嘅缘故,份量比正常嘅碟头肯定细一截,不过,以下午茶嚟讲,够晒食啦。加入虾酱嘅干牛河送到上枱,宁舍香。牛河炒得够均匀,亦无炒到碎湿湿,添咗虾酱,更加咸香惹味。罗汉斋炒面 $34老细拣素食嘅碟头粉面,一喺佢,一喺就罗汉上素饭。个炒面睇样就似模似样,𩠌料都唔少,草菇、珍珠笋、竹笋、腐竹、木耳、白菜仔……等等埋满面,味道亦调校得清淡,只可惜太油,食到近尾,老婆话都要放弃。热奶茶、热柠水仲记得佢哋嘅奶茶喺唔错,虽未喺好丝滑咁,但茶底绝对芳香。老婆杯柠水
虾酱干牛河 $34

虾酱干牛河
虾酱干牛河
罗汉斋炒面 $34

罗汉斋炒面
罗汉斋炒面
热奶茶、热柠水

仲记得佢哋嘅奶茶喺唔错,虽未喺好丝滑咁,但茶底绝对芳香。老婆杯柠水都落足柠檬,无话下午茶餐就少一、两片。
热奶茶、热柠水
晌美孚嘅茶记中, 「美味小炒茶餐厅 」算喺合我心水嘅茶记之一,不过,今次嘅下午茶餐,就好坏参半喇。